Petorica župana sjeverozapadne Hrvatske na Markovom trgu održala sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji se prije njih sastao i sa saborskim zastupnicima svoje stranke iz istih županija

“Vlada RH osmislit će posebne projekte, mjere i politike prilagođene potrebama Hrvatskog zagorja i sjeverozapadne Hrvatske”

Objavljeno: 28.11.2017. Alen Brodar

Petorica župana iz sjeverozapadne Hrvatske: krapinsko – zagorski Željko Kolar, bjelovarsko – bilogorski Damir Bajs, koprivničko – križevački Darko Koren, međimurski Matija Posavec i varaždinski Radimir Čačić u Zagrebu su, na Markovom trgu u prostorijama Vlade RH, održali sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem.

Ti su župani naime još u rujnu održali sastanak u Bjelovaru, na kojem su donijeli zaključak da će hrvatskoj Vladi predložiti osnivanje Savjeta za Središnju i Sjeverozapadnu Hrvatsku, po uzoru na Odluku Vlade koja već postoji za Slavoniju, Baranju i Srijem. Osim o navedenoj temi, župani su s premijerom Plenkovićem razgovarali i o strateškim projektima svojih županija, a uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i ministar turizma Gari Cappelli.

Ravnomjeran regionalni razvoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je od početka njegova mandata prioritet Vlade ravnomjeran regionalni razvoj cijele Hrvatske te je, u tom kontekstu, istaknuo važnost izravne i kontinuirane komunikacije sa županima, gradonačelnicima i načelnicima. Naglasio je da Vlada vodi računa o svim krajevima te da je njezin fokus usmjeren prema cijeloj Hrvatskoj.
Župani sjevernih županija pohvalili su Vladin Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i smatraju da bi osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku pridonijelo daljnjem razvoju tih županija pogotovo u kontekstu jače apsorpcije europskih sredstava za realizaciju njihovih kapitalnih projekta. Posebno su zadovoljstvo izrazili otvorenom i kontinuiranom suradnjom i dijalogom sa svim ministrima. Razmijenjena su mišljenja o konkretnim projektima iz različitih resora, a posebno regionalnoga razvoja, prometa, infrastrukture, zdravstva, turizma i školstva.
– U prosincu će se u Šibeniku održati treći sastanak članova Vlade sa svim županima, koji će biti prigoda za daljnji nastavak razgovora o važnim projektima svih, pa tako i pet sjevernih županija – najavio je Plenković.

Župan Željko Kolar je nakon završetka sastanka istaknuo da se govorilo i o područjima koje bi taj okvir trebao obuhvatiti.
– Dogovorili smo se kako ćemo se ponovno naći za otprilike dva mjeseca kada ćemo nastaviti razgovore oko stvaranja tog okvira. Svi smo se složili da je zbog ravnomjernog razvoja Republike Hrvatske potrebno svim regijama omogućiti jednaki pristup europskom novcu, odnosno mogućnosti prijavljivanja na europske natječaje i povlačenje sredstava iz europskih fondova – naglasio je župan Kolar.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs pozdravio je, u ime župana sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske, Vladinu odluku o osnivanju Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, naglasivši da župani žele sličan program i za sjeverni i sjeverozapadni dio Hrvatske.

– Želimo zajedno s Vladom i Vladinim institucijama dogovarati strateške programe za ovaj dio Hrvatske – kazao je župan Bajs i izvijestio da je s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem dogovoreno da se idući sastanak održi krajem siječnja ili početkom veljače.

Na raspolaganju 401 mil. eura

Po završetku sastanka, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izvijestila je da je u proteklih godinu dana na području tih županija financirano 60 projekata ukupne vrijednosti 51 milijun kuna kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju. Ukupno ugovorena sredstva iz operativnih programa koji su trenutno na raspolaganju Hrvatskoj na području ovih pet županija iznose 401 milijun eura.

Sastanku predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića sa županima sjeverozapadne Hrvatske, prethodio je sastanak sa saborskim zastupnicima HDZ -a te dužnosnicima stranke iz istih pet županija. Ključne teme tog sastanka bile su stavljanje u fokus svih razvojnih projekata bitnih za ravnomjeran i održiv razvoj sjeverozapada zemlje, samim time i Krapinsko – zagorske županije.
– Vlada RH razvoju Hrvatske pristupa s jednakom brigom, uvažavajući specifične potrebe i probleme svakog kraja, svake županije, grada i općine. Svaka hrvatska “regija” zaslužuje posebnu razinu brige i posebno promišljanje o njezinim razvojnim prioritetima. U ovom trenutku, kao posljedica takve politike, neki od najvećih projekata, poput elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok, odvijaju se upravo u Krapinsko – zagorskoj županiji. Nedavno je isto tako potpisan i Ugovor o rekonstrukciji ceste D 24 od Konjščine do Zlatar Bistrice, vrijedan 40 milijuna kuna. S pozicije interesa Krapinsko – zagorske županije, poruka današnjeg sastanka stoga je jasna: Svi oni projekti koji su neophodni za Krapinsko – zagorsku županiju idu dalje dinamikom koja je predviđena, a neki se novi osmišljavaju te odvijaju i puno brže. Meni, kao zastupniku iz Krapinsko – zagorske županije, te predsjedniku Županijske organizacije HDZ-a KZŽ, to je posebno važno, jer iznova potvrđuje sve ono što već godinama komuniciramo s našim Zagorkama i Zagorcima, a odnosi se na osporavanje političke strategije zagorskog SDP-a, koji cijelu svoju kampanju u županiji godinama gradi na širenju neistina oko toga da će razvojni projekti u Zagorju stati, ako HDZ i njegovi partneri vode Vladu RH u Zagrebu. Toj je neistini valjda konačno došao kraj – rekao je jedan od sudionika sastanka s premijerom Plenkovićem, saborski zastupnik Žarko Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba