VESELA I RASPLESANA ŽUPANIJSKA PROSLAVA MARTINJA U ZAGORSKIM SELIMA

Vinski biškup prekrstio mošt u mlado vino, uz kumstvo Ksenije Krivec Jurak i Zvonka Škreblina

Objavljeno: 12.11.2017. Jelena Jazbec

Veselo i rasplesano danas je općini Zagorska Sela, točnije, u naselju Bojačno, gdje se već osmu godinu zaredom održava središnja županijska proslava Martinja. Sve je počelo svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Martina, a nastavilo se ceremonijom krštenja mošta koju su pred nekoliko stotina posjetitelja, po starim Križevačkim štatutima, predvodili Vinski meštri cesargradski, na čelu s vinskim biškupom Kekom Petrišićem. Baš poput svakog krštenja, prisustvovali su kumovi, a u toj su se ulozi ove godine našli načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak te načelnik Desinića Zvonko Škreblin. Oni su na poticaj biškupa “novorođenče” nagradili s nekoliko novčanica, a obred su završili zdravicom, odnosno, degustacijom mladog vina, te uz ples i zvuke tamburaškog sastava Žice Krapinice.

Promocija županije

Novopečena kuma Ksenija Krivec – Jurak izrazila je zadovoljstvo što je upravo njezina općina domaćin ove županijske proslave.
– Ovo je tradicionalna manifestacija koja se održava kraj kapele sv. Martina, gdje simboličnim činom krštenja mošta dobivamo mlado vino, i to je zapravo kruna cjelogodišnjeg truda i rada vinogradara. Ova je manifestacija turistički vrlo atraktivna, ovo je bajkovito mjesto, prekrasna kapela sv. Martina, prekrasne kleti i vinogradi i prekrasan pogled. Zapravo, prava idila, kao stvoreno za turističku destinaciju – rekla je načelnica Zagorskih Sela.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je ova manifestacija još jedan vrijedan turistički sadržaj naše županije.
– Ovo je osmo po redu naše tradicionalno krštenje mošta kod crkve sv. Martina, u prekrasnom ambijentu, okruženo našim zagorskim kletima i vinogradima, gdje naši vinogradari i podrumari rade sjajna vina i ovo je prilika da im zahvalim za promociju Krapinsko – zagorske županije. Svi turistički rezultati koje mi postižemo djelomično su i njihova zasluga – rekao je župan Kolar.

Cjelodnevna zabava

Među uzvanicima, bili su i saborski zastupnici, SDP-ov Marko Vešligaj, ujedno gradonačelnik Pregrade, i HNS-ova Marija Puh.
– Drago mi je da sam danas ovdje na ovom prekrasnom zagorskom bregu i da prisustvujem ovom događaju, koji je s godinama prerastao u pravu turističku manifestaciju. Svake godine okuplja se sve više i više ljudi, ne samo iz Zagorja, nego i iz drugih krajeva Hrvatske – rekao je Vešligaj.
Marija Puh se pak ponovno osvrnula na kontroverzni promo spot Hrvatske turističke zajednice, u kojem Zagorje nije zastupljeno, a o čemu je zastupnica progovorila i u Hrvatskom saboru.
Dobra zabava u Bojačnom potrajat će do kasnih večernjih sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba