INVESTICIJA U ŠKOLSTVO: Za četvrt milijuna kuna riješen gorući problem koji je mučio bedekovčanske mališane, ali i sportske klubove te udruge

GOTOVO JE S OZLJEDAMA NA TJELESNOM: Sportska dvorana OŠ Bedekovčina dobila novi parket, a obnovljeno je i problematično krovište

Objavljeno: 11.09.2017. Alen Brodar

U Bedekovčini je, nakon što je dugo godina vapila za adaptacijom, obnovljena sportska dvorana Osnovne škole u Bedekovčini. Tako je za četvrt milijuna kuna, od čega je 200.000 kuna iz proračuna izdvojila Krapinsko – zagorska županija, a 50.000 kuna Općina Bedekovčina, postavljen novi parket, a obnovljeno je i problematično krovište, koje je prokišnjavalo. Stoga ne čudi što se u školskom holu okupila djeca iz obje smjene, kako bi malom prigodnom svečanošću obilježili otvorenje obnovljene dvorane.

Istrunuo parket

– Ovo je veliki dan za općinu Bedekovčinu i za našu Osnovnu školu. Već 25 godina imamo problema s tom našom sportskom dvoranom. Naime, pokrov koji je tada montiran nije se pokazao zadovoljavajućim, pa se parket, koji je tad izrađen, godinama natapao te je istrunuo i jednostavno nije zadovoljavao potrebe nastave, odnosno vježbanja. Imali smo čak i nekoliko ozljeda djece za vrijeme trajanja satova tjelesne i zdravstvene kulture – rekao je općinski načelnik Darko Ban.
Dodao je da je bilo krajnje vrijeme da Općina nešto poduzme te su se obratili Krapinsko – zagorskoj županiji za pomoć.
– Županija je izdvojila 200.000 kuna, a ostatak od 50.000 kuna je izdvojila Općina Bedekovčina. Danas smo u obnovljenoj dvorani, završena je kompletna adaptacija, novi parket, a naša djeca će moći sigurno koristiti ovu dvoranu – zaključio je načelnik Ban.
Ravnatelj škole Ivan Paradi rekao je kako je to sada praktično nova dvorana, budući da je ključan dio svake sportske dvorane njena podloga.
– Dosad je praksa bila stavljanje drvenog sportskog poda. Mi smo to sada osuvremenili PVC podlogom, s kvalitetnom potkonstrukcijom. Kao investitor smo izuzetno zadovoljni dinamikom i kvalitetom odrađenih poslova, rekao je ravnatelj, dodajući da škola ima 390 učenika, dok je 53 učenika u Područnoj školi Poznanovec, no i ta djeca od petog razreda dolaze u školu u Bedekovčinu.
– Tu je još 150 učenika koji se bave različitim sportskim aktivnostima, od Nogometnog kluba Tondach, mažoretkinja, Rukometnog kluba Bedekovčina, Nogometnog kluba Inkop, vatrogasaca i ostalih klubova i udruga koji koriste prostor dvorane. U jesenskom i zimskom periodu koriste slobodne termine bez naknade i u dogovoru s Općinom. Prije je to izgledalo vrlo loše, krov je prokišnjavao i potkonstrukcija je istrunula. Tijekom godina, premda se krov izmijenio i sanirali su se ti problemi, imali smo sve goru situaciju jer uvjeti nisu zadovoljavali standarde i bili su opasni za samo održavanje nastave – objasnio je Paradi.

Sedam posto više

Čast da prereže vrpcu na obnovljenoj dvorani, pripala je krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru, koji se osvrnuo investicije u školstvo.
– Skoro dva milijuna kuna vlastitih sredstava smo kroz ovo ljetno razdoblje uložili u radove, da poboljšamo kvalitetu i uvjete rada u školama. Doduše, kroz ove ljetne praznike najviše je išlo u uređenje krovišta i školskih kuhinja, a kao prioritet je iskočila i ova sportska dvorana, odnosno uređenje podloge. A općenito smo odlučili da Krapinsko – zagorska županija sedam posto više od prosjeka, koliko inače ulažu jedinice regionalne samouprave, ulaže u školstvo. I drugi podatak, prema najavama Ministarstva financija, proračuni županija će rasti. Tako smo donijeli odluku da će dvije trećine tog rasta proračuna, ma koliki on bio, ići u obrazovanje. Preostala trećina ići će u zdravstvo – najavio je Kolar u Bedekovčini.



OSTALI PROJEKTI U ZAGORSKOM ŠKOLSTVU

Čeka se odobrenje Vlade da Općina Zlatar Bistrica može uzeti kredit od 10 milijuna kuna, a onda u proljeće kreće gradnja nove dvorane

U Bedekovčini se župan Kolar osvrnuo i na druge investicije u školstvu, rekavši da će se nastaviti raditi na više škola.
– To je dvorana Osnovne škole u Gornjoj Stubici, zatim povećanje energetske učinkovitosti u osnovnim školama u Zaboku, Đurmancu, Pregradi i Humu na Sutli, što je ukupna investicija od 23,1 milijun kuna, a od toga Županija financira 2,3 milijuna kuna. Potpisali smo ugovor za izgradnju nove područne škole u Martinišću i već je izvođač uveden u posao, a završetak radova očekujemo za 120 dana, plus još 30 dana za opremanje. Tu je i završetak izgradnje sportske dvorane u Đurmancu, gdje je trećina investicije oko 7,3 milijuna kuna, i tu je Hraščina, gdje je natječaj završen i mi smo u pregledu dokumentacije te ćemo do kraja tjedna vidjeti jesmo li dobili izvođača radova ili ćemo morati ponoviti natječaj, a visina radova je oko 9,5 milijuna kuna plus PDV. Tu je i sportska dvorana u Zlatar Bistrici, koja je nažalost izgorjela. Pet milijuna kuna je ostalo od osiguranja, pet milijuna kuna će dati Krapinsko -zagorska županija iz vlastitih sredstava, općina Zlatar Bistrica će dignuti kredit od 10 milijuna kuna, a od toga će se 75 posto otplaćivati iz decentraliziranih sredstava Krapinsko -zagorska županija, a 25 posto će plaćati sama Općina Zlatar Bistrica. S obzirom na to da čekamo odluku Vlade Republike Hrvatske o zaduženjima, objektivno je očekivati da bi na proljeće sljedeće godine mogli početi graditi dvoranu u Zlatar Bistrici, ako će biti sve u redu s dokumentacijom, onda Hrašćina kreće kroz mjesec dana, a ako ne, onda u proljeće, a to isto vrijedi i za Đurmanec – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba