MINISTAR FINANCIJA MARIĆ TVRDI DA IMA DOBRE VIJESTI ZA KUPCE RABLJENIH AUTOMOBILA

Pojednostavljuje se procedura, ukida porez, a uvodi se upravna pristojba prema starosti vozila i snazi motora

Objavljeno: 29.05.2017. zagorjeinternational

Ministar financija Zdravko Marić rekao je u ponedjeljak da će nova procedura vezana uz kupoprodaju rabljenih automobila biti jednostavnija od sadašnje, a najavio je i da će naknada koja bi se za to plaćala biti nešto povoljnija od sadašnjeg poreza, piše 24 sata.

– Danas fizička osoba koja kupuje rabljeni automobil mora otići na tri lokacije – kod javnog bilježnika ovjeriti ugovor, u Poreznu upravu, gdje čeka rješenje o razrezu poreza te u policijsku upravu kod prijenosa vlasništva. Sada se te tri aktivnosti objedinjuju u jednu. Ukida se porez, a uvodi upravna pristojba koja se plaća prilikom jednog jedinog posjeta policijskoj upravi – rekao je ministar Marić, odgovarajući na pitanja novinara u sklopu konferencije “Hrvatska kakvu trebamo – Brendiranje Hrvatske”.

Ukida se pet posto

Ministarstvo financija je naime provelo javnu raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, kojim predviđa da se za kupnju rabljenih automobila umjesto sadašnjeg poreza, za koji je osnova vrijednost motornog vozila od koje se plaća pet posto, ubuduće plaća upravna pristojba, i to prema starosti vozila i snazi motora izraženoj u kilovatima.
– Taj porez se u potpunosti ukida, a upravna pristojba, prema kalkulacijama koje smo mi napravili, s obzirom da će neke druge pristojbe također biti ukinute, zapravo bi za građane trebalo značiti čak i pojeftinjenje, a nikako poskupljenje, kao što se do sada spominjalo kao i to da se uvodi nekakav novi namet – objasnio je ministar Marić, dodajući da je prosječni porez na sve automobile u Hrvatskoj bio plaćan oko tisuću kuna, a ovom se mjerom predviđa pojeftinjenje.

193 milijuna kuna prihoda

Prema podacima Ministarstva financija iz obrazloženja zakonskih izmjena o kojima je provedena javna rasprava, u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. godine evidentirano je ukupno 209.905 slučajeva oporezivanja odnosno izdanih rješenja s osnove posebnog poreza na promet rabljenih motornih vozila, od čega je ukupno 16.457 bilo oslobođeno plaćanja poreza, a prihod s osnove navedenog poreza iznosio je 193,78 milijuna kuna, piše 24 sata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter