Uz 95. obljetnicu rođenja dr. Franje Tuđmana, njegova rodna općina proslavila svoj dan

Robert Greblički: Vrtić nam je premali i prioritet je njegovo proširenje, ali to govori koliko radimo na demografskoj obnovi i da je Veliko Trgovišće mjesto poželjno za život

Objavljeno: 13.05.2017. mladenmandic

 

Uz 95. godišnjicu rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, 14. svibnja 1922. godine, danas je Velikom Trgovišću obilježen Dan općine. Prije svečane sjednice bivšeg saziva Općinskog vijeća, delegacije općine Veliko Trgovišće i Krapinsko – zagorske županije položili su vijence i zapalili svijeće pokraj spomenika u središtu Velikog Trgovišća te ispred rodne kuće Franje Tuđmana.
Polažući vijenac ispred Tuđmanove rodne kuće, župan Željko Kolar istaknuo je kako mu je žao što je i ove godine došlo do podjela te da vijenci aktualne županijske vlasti i HDZ-a opet nisu položeni u isto vrijeme dodavši kako bi bio razočaran da se za pola sata pojavi netko ispred HDZ-a i položi cvijeće.
No, desetak minuta kasnije,vijence su ipak položili i svijeće zapalili i predstavnici HDZ-a na čelu s predsjednikom zagorskog HDZ-a Žarkom Tušekom i HDZ-ovom predstavnicom u Europskom parlamentu Ivanom Maletić.
Na upit zašto ove godine nije došlo do zajedničkog polaganja vijenaca, Žarko Tušek je odgovorio kako HDZ ne treba nikom dokazivati ono što jest i nadovezao se i kako su uz Tuđmana bili i onda kada su ga svi ostali širokim lukom zaobilazili.
– Htjeli smo zajednički položiti vijence, no županijska vlast nije imala ni pet minuta vremena da sačekaju dolazak Ivane Maletić – objasnio je.

Svečana sjednica

Nakon polaganja vijenaca u Domu kulture, održana je i svečana sjednica, koju je u ime bivšeg saziva Općinskog vijeća otvorio Mladen Horvatin.
Načelnik Robert Greblički istaknuo je kako su najveće investicije u protekloj godini bile asfaltiranje cesta, uređenje javne rasvjete u svim općinskim naseljima te dogradnja Dječjeg vrtića Rožica za 410 četvornih metara.
No, Dječji vrtić je još uvijek premali jer je još uvijek 42-djece na čekanju, što dovoljno govori koliko općina Veliko Trgovišće posvećuje pažnje demografskoj obnovi i koliko su poželjni za život mlađih obitelji. U idućem razdoblju prioriteti će im biti dodatno proširenje Dječjeg vrtića Rožica kako bi se udovoljilo svim potrebama, izgradnje sportske dvorane u OŠ u Dubrovčanu te daljnje asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Posebno je istaknuo kako su svi projekti realizirani zahvaljujući dobroj suradnji općine s Vladom i Županijom te da Općina nema nijednog kredita, a spremni su i za nove projekte vrijedne 50 do 60 milijuna kuna.
U ime zagorskih gradova i općina Velikom Trgovišću je Dan općine čestitao klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, posebno istaknuvši zajednički projekt sufinanciranja logopeda.
Europarlamentarka Ivana Maletić pohvalila je rad načelnika i Vijeća uz riječi da je Veliko Trgovišće napravilo zaokret i u potpunosti se preobrazilo, a to je upravo ono što i Krapinsko – zagorskoj županiji treba.

Mogućnosti i potencijali

– Krapinsko – zagorska županija četvrta je odostraga po razvijenosti i to se mora promijeniti jer ima mnoštvo mogućnosti i potencijala za to. Drago mi je što Veliko Trgovišće svoj razvoj temelji na viziji o razvoju, izvrsnosti i kvaliteti znanja – rekla je Ivana Maletić, posebno spomenuvši i projekt elektrifikacije pruge od Zagreba do Zaboka što je jedan od preduvjeta bržeg napretka. Saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je kako su ponosni što se nalaze u rodnom mjestu utemeljitelja hrvatske države te da je Vlada samo od početka ove godine u razvoj Zagorja uložila 50-ak milijuna kuna.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da ga vesele svi novi projekti Velikog Trgovišća u kojem će im rado pomoći i Županija.
– Moramo staviti glave skupa i zajedno raditi bez obzira na političke opcije – istaknuo je Kolar.
Na kraju sjednice dodijeljena su i priznanja općine. Najviše nagrade za poseban doprinos razvoju Velikog Trgovišća dobili su ravnateljica Dječjeg vrtića Rožica Gordana Pavlinić, nekadašnji istaknuti nogometaš,Dinama, a danas uspješan sportski djelatnik Željko Hohnjec i najbolji mladi strijela Martin Oborovečki. Općinske Plakete primili su NK Zagorec, Rudolf Hundić i Mihaela Oborovečki,a općinske pohvalnice Lovačko društvo Lisica, Ženska ekipa Streljačkog društva Veliko Trgovišće, Karlo Hac, Ivan Ovčarić, Juraj Stepić i Jerko Plečko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba