U Gornjoj Stubici održavaju se 20. “Susreti za Rudija”

Zagorski aerodrom u Gubaševom uskoro bi trebao dobiti ime po Rudolfu Perešinu

Objavljeno: 07.05.2017. mladenmandic

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, jučer i danas se u Gornjoj Stubici održava jubilarna 20. manifestacija “Susreti za Rudija”, u čast heroju i pilotu Domovinskog rata Rudolfu Perešinu iz Gornje Stubice.

Nakon što su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Rudijeve biste u Gornjoj Stubici, održana je i središnja manifestacija.
– Ja sam Hrvat i ne mogu pucati na svoj narod – rekao je pilot Rudolf Perešin nakon što je iz aerodroma u Bihaću prije 29 godina sletio s MIG-om 21 na aerodrom u Klagenfurt.
Rudolf Perešin je pomno planirao svoj let iz Bihaća prema Klagenfurtu i odmah se priključio hrvatskim snagama. U akciji Bljesak 2. svibnja, prilikom napada na neprijateljske položaje, avion Rudolfa Perešina MIG 21 je pogođen, Perešin se katapultiranjem uspio spasiti, no nakon toga on je zarobljen, a o njegovoj sudbini nakon toga ne zna se ništa, osim što su njegovi posmrtni ostaci vraćeni Hrvatskoj u kolovozu 1997. godine te je 15. rujna pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Rudijeva supruga Ljerka Perešin rekla je kako joj je drago što se iz godine u godine sve više pažnje posvećuje ulozi njezina supruga Rudolfa Perešina u Domovinskom ratu.

Bili pod strašnim pritiskom

Dodala je kako su ona i njezin suprug krajem 80-ih i početkom 90-ih godina bili izloženi strahovitom pritisku hoće li se uopće vratiti u Hrvatsku ili ne, ali na kraju je ipak presudila Rudijeva odlučnost da se pridruži obrani Hrvatske.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, načelnik općine Gornje Stubice Jasmin Krizmanić i u ime Društva “Rudolf Perešin” Željko Lisak, potpisali su i ugovor o osiguranju novca za izgradnju Spomen kuće “Rudolfa Perešina”, koja će se graditi u Rudijevom rodnom Jakšincu. Za izgradnju Perešinove spomen kuće Krapinsko – zagorska županija osigurala je 125 tisuća kuna, a općina Gornja Stubica 50 tisuća kuna.
Župan Željko Kolar rekao je kako će svake godine u proračunu osiguravati novac za izgradnju Spomen kuće, jer je to obveza Zagoraca prema Rudiju i svima onima koji su dali svoj život u Domovinskom ratu. Investicija izgradnje Rudijeve Spomen kuće vrijedna je oko dva milijuna kuna.
Susrete za Rudija otvorila je izaslanica predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović i njezina savjetnica za obranu i nacionalnu sigurnost, Maja Čavlović. Prigodnim riječima na skupu obratio se i izaslanik ministra obrane RH i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH te zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, brigadni general Miroslav Kovač, koji je govorio o nemjerljivom doprinosu koji je Rudolf Perešin dao za prvenstveno moralno podršku hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, a i kao pilot u borbenim akcijama.

Letački program

U ime općine Gornje Stubice, načelnik Jasmin Krizmanić istaknuo je kako bi i krapinsko – zagorski aerodrom u Gubaševom trebao ponijeti ime po zagorskoj legendi Rudolfu Perešinu.
I krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kao će i im biti drago da zagorski aerodrom ponese Perešinovo ime, a o tome će se donijeti i odluka već na prvoj sjednici Županijske skupštine.
U tijeku je i letački program, odnosno aeromiting u kojem sudjeluju sportski zrakoplovi i padobranci, letjelice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i helikopteri MUP-a, mađarski i slovenski zrakoplovi te MIG-ovi 21 i akrobatski avion.

Zabavni program počinje od 18 sati, a tradicionalni vatromet je u 21 sat, pa još uvijek možete navratiti.
Jučer je održana radionica “Mala škola zrakoplovstva” i izložba posvećena Rudolfu Perešinu te pjesničko – tamburaška večer, kao i zabavni program na prostorima pod šatorom NK Matija Gubec, a danas ujutro održani su i misa u Župnoj crkvi sv. Jurja, malonogometni turnir te Memorijalne utrke u Spomen parku Rudolfa Perešina, kao i Sajam bio, eko i etno proizvoda Gupčevog kraja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba