Mala općina s 2500 stanovnika na istoku Županije proslavila svoj dan

Budinščina je najbolji dokaz kako i male sredine sa sposobnim vodstvom mogu puno toga napraviti

Objavljeno: 01.05.2017. mladenmandic

 

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, Budinščina je obilježila Dan općine. Načelnik Radovan Hercigonja osvrnuo se na najznačajnije projekte u prošloj godini. Istaknuo je kako je realiziran kapitalni projekt asfaltiranja nerazvrstanih cesta u vrijednosti od 806 tisuća kuna čime je asfaltirano nekoliko dionica cesta, a za redovno i izvanredno održavanje cesta utrošeno je 520 tisuća kuna. Ove godine u tijeku je sanacija i modernizacija cesta u vrijednosti od 1,1 milijun kuna ukupne dužine 2878 metara i bit će sufinanciran iz programa održivog razvoja lokalne zajednice putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU s iznosom od 850 tisuća kuna. Oko 200 tisuća kuna utrošeno je i za održavanje objekata i uređaja vodoopskrbe lokalnih vodovoda Sopot, Zvirale, Frtalji i Pece. Zagorski vodovod potpuno bi trebao preuzeti opskrbu vodom do 2023. godine. Za održavanje triju groblja na području općine – u Zajezdi, Gotalovcu i Svetom Križu izdvojeno je 241.802 kune, a za javnu rasvjetu 170 tisuća kuna, što je za 30 tisuća kuna manje nego lani.

Uređeno igralište

– U 2016. godini realiziran je i kapitalni projekt uređenja dječjeg igrališta u Budinščini vrijednosti 248 tisuća kuna, a Ministarstvo graditeljstva sufinanciralo ga je s 90 tisuća kuna. Izvedeni su i radovi asfaltiranja parkirališta uz vatrogasni dom u vrijednosti od 41.700 kuna, za financiranja dječjeg vrtića i male škole izdvojeno je 211 tisuća kuna, a završen je i projekt rekonstrukcije i uređenja prilazne ceste i parkirališta pri OŠ Vladimira Nazora. O godine ugradit će se i rasvjetni stupovi te montirati LED svjetiljke. Vrijednost projekta je 38.600 kuna. Završena je i projektna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola za dogradnju i uređenje stare škole u Zajezdi u Dom za starije i nemoćne, a nastavit će se i dalje akcije uređenja domova po mjesnim odborima. Za projekte udruga izdvojeno je 286.300 kuna, a za socijalnu skrb i poticanje demografske obnove 454.200 kuna – istaknuo je Hercigonja.

Općinama više novca

Na svečanoj sjednici domaćine i goste pozdravio je i izaslanik premijera Andreja Plenkovića, saborski zastupnik Žarko Tušek koji je istaknuo kako Vlada RH pomaže male općine poput Budinščine te da je Budinščina najbolji dokaz kako i male sredine mogu sa sposobnim vodstvom puno toga napraviti. Nadovezao se i kako bi ubuduće gradovima i općinama trebalo ostajati više novca te da bi se planovi razvoja trebali donositi za svaku regiju posebno. U ime Županije Dan općine je mještanim Budinščine čestitala bivša predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki posebno pohvalivši Hercigonju na iscrpnom izvješću, u kojem se točno vidi koliko toga se u Budinščini u posljednje vrijeme dobroga napravilo. U ime zagorskih načelnika i gradonačelnika prisutne je pozdravio i načelnik Konjščine Mirko Krznar, a na svečanoj sjednici bio je i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Mario Antonić te krapinsko – zagorski dožupan Anđelko Ferek Jambrek. U programu su nastupili članovi Glazbene družine KUD-a „Franjo Dugan“, Juraj Galina i Ivan Povijač te mališani OŠ Vladimira Nazora, a predstavili su se i članovi udruge Gotali i vinari koji su svojim delicijama počastili goste.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba