Vladimir Merkaš (67), umirovljenik s vikendicom u Bezavini u općini Veliko Trgovišće, ima neobičan hobi

“Dok su drugi kupovali viski i trošili na žene, ja sam kupovao žličice za kavu”

Objavljeno: 02.05.2017. mladenmandic

Vladimir Merkaš, 67-godišnji umirovljenik porijeklom iz Svetog Križa Začretja, koji svoje umirovljeničke dane provodi u Bezavini kraj Velikog Trgovišća, ima neobičan hobi – skuplja žličice za kavu i to isključivo one koje na vrhu drške imaju amblem. Dosad je skupio impozantnu zbirku od 380 žličica. Njegova je strast za žličicama za kavu započela 1969. godine, kada je kao 19-godišnjak, kao prvi oficir stroja, počeo ploviti na jednom talijanskom brodu koji je prevozio rasuti teret. U četiri godine koliko je boravio na brodu obišao je nekoliko kontinenata – Europu, Afriku, Sjevernu i Južnu Ameriku, više od 50-ak zemalja svijeta. Kasnije kad je prestao raditi na brodu i prijatelji su mu počeli darivati žličice.

Kennedy, Roosevelt, Eiffelov toranj…

– Dok su drugi iz posade broda kupovali viski i trošili na žene, ja sam kupovao žličice za kavu i to isključivo one s amblemima poznatih osoba, karakteristikama gradova i zemalja ili poznatim građevinama u nekim zemljama. Tako imam pozlaćene žličice s likovima američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja, Franklina Delana Roosevelta, Eiffelovog tornja, ali i sa slavnim glumcima ili likova iz crtića poput Mickeya Mousea. Jedna žličica otprilike košta od 40-ak, pa sve do više od sto kuna, ima i par vrjednijih i ako bi samo to zbrojili, ova zbirka košta i više od 20-ak tisuća kuna. Ali meni ona znači puno više i nikad je ne bih prodavao – rekao nam je Vlado Merkaš, dodajući kako je u zbirci najvrjedniji pribor za jelo onaj austrougarskih vojnika iz Prvog svjetskog rata.

Ribolov, lov, bačve…

Inače, nakon četiri godine provedene na brodu, Vladimir Merkaš se zaposlio u Zagrebu u Ekonomskoj školi u Medulićevoj ulici kao školski domar, a sa svojom suprugom Mirjanom prije 30-ak godine zbog ljubavi prema Zagorju i blizine Tuheljskih Toplice ovdje kupio zemlju i počeo graditi vikendicu gdje uglavnom provodi proljetne i ljetne mjesece, dok je zimi uglavnom u Zagrebu. Osim prema žličicama, Merkaš ima i veliku strast prema ribolovu, izrezbario je i nekoliko umjetnina, a dobar je i s lovcima, pa u svojoj vikendici ima i impozantnu zbirku lovačkih trofeja. Posebno je ponosan i na svoje hrastove bačve za vino – ručne radove bačvara koji ih je izrađivao i za samog nekadašnjeg predsjednika Josipa Broza Tita.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba