HUM NA SUTLI

Ministar Butković: Žao nam je što nije prepoznat značaj prometnice kroz zonu “Drajža” – izvršit ćemo prekategorizaciju i tada će država moći pomoći

Objavljeno: 06.04.2017. Jelena Jazbec

Nakon što je otvorio prvu fazu projekta spojne ceste Zabok – Krapina, dionicu od Zaboka do Svetog Križa Začretja dužine 6,2 kilometara, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butkoviću bio je u Krapini, gdje je sudjelovao na sastanku o poslovnoj zoni, potom u Đurmancu, a svoj je posjet završio u Humu na Sutli.

Strateška poduzeća

Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša predstavio mu je projekt izgradnje prometnice kroz zonu malog poduzetništva “Drajža”. U toj se zoni nalaze ključni gospodarski subjekti Stražaplastika, Straža – Imo, BDF servis i OMCO Croatia, a za početak se planira izgradnja 1432 metara te ceste te 300 metara spojne ceste OMCO. No, prometnica ima mnogo veći potencijal, odnosno, u budućnosti, izgradnjom pet kilometara te ceste, četiri strateška humska poduzeća spojila bi se na državnu cestu.
Vlasnici humskih poduzeća predstavili su ministru značaj izgradnje te prometnice.
– Cesta prema OMCU postoji, no razvoj gospodarstva nadišao je postojeću infrastrukturu. Gradili smo industriju, ali smo s druge strane ostali zakinuti. Prometnica kroz “Drajžu” ne bi bila samo industrijska cesta, nego preteća buduće spojne ceste koja bi riješiti “slijepo crijevo” u ovom dijelu Zagorja, koji ima izniman gospodarski značaj – rekao je direktor OMCA Croatia Darko Ranogajec.
Načelnik Jutriša istaknuo je kako je Općina financirala izradu projektne dokumentacije, a sada je potrebno ishoditi građevinsku dozvolu. Međutim, cesta se još uvijek nalazi u kategoriji nerazvrstane, što otežava nastavak projekta.

Promjena kategorizacije

Ministar Butković pružio je podršku projektu i pojasnio koje je korake nužno poduzeti da bi se projekt mogao nastaviti.
– Žao mi je što Županija nije prepoznala značaj ove prometnice i što se ona još uvijek tretira kao nerazvrstana, a ne županijska cesta. Jasno je da je značaj ove ceste širi od ceste koja prolazi kroz jednu poduzetničku zonu. No, nažalost, mi ne možemo reći da je moguće intervenirati na ovakvoj cesti. Tek kada cesta postane strateška za županiju i državu, tada Ministarstvo može pomoći, bilo kroz druga ministarstva ili EU fondove. Mi moramo promijeniti kategorizaciju te ceste. Upravo zato, ja ću kao ministar kontaktirati Županiju i izvršit ćemo prekategorizaciju. Ako cesta bude proglašena županijskom, postoji šansa da država pomogne, a ako bude proglašena državnom, još i lakše – zaključio je Butković.
Jutriša je zahvalio HDZ-ovom saborskom zastupniku Žarku Tušeku, koji je pozvao ministra u Hum na Sutli, kako bi mu se iz prve ruke prezentirao značaj ovog projekta.
– Ako postoji dobra volja, problem se može riješiti. Znamo da naše ambicije nisu male, ali ni Zagorje nije od malog interesa za Hrvatsku – rekao je Tušek.
Po završetku sastanka, ministar je obišao tvrtku OMCO Croatia i time završio svoj posjet Zagorju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba