Napokon otvorena cesta

Ministar Butković: Već smo osigurali novac za nastavak gradnje i ove godine krećemo prema Krapini

Objavljeno: 06.04.2017. mladenmandic

 

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Zaboku otvorio prvu fazu projekta spojne ceste Zabok – Krapina od 13,1 kilometra, dionicu od Zaboka do Svetog Križa Začretja dužine 6,2 kilometara, čija je investicija 44 milijuna kuna.
– Nakon što smo otvorili dionicu brze cestu sada smo na otvorenju isto tako važne državne ceste. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u izgradnji – Hrvatskim cestama, Krapinsko – zagorskoj županiji te gradovima i općinama koje su pomogle u rješavanju – imovinsko pravnih odnosa. Za nastavak gradnje ove ceste već su osigurana sredstva i u 2017. godini krećemo prema Krapini. Gradi se i nastavak brze ceste prema Popovcu – rekao je ministar Butković.

Obnova pruge

Što se tiče drugih infrastrukturnih objekata u Krapinsko – zagorskoj županiji, Vlada će već sljedeći tjedan donijeti odluku o financiranju i rekonstrukciji i obnovi državne pruge Zabok – Zaprešić.
Projektna dokumentacija je napravljena i natječaj će se raspisati. Potvrđen je projekt prema EU financiranju i ove godine se očekuje i izgradnja te vrlo važne željezničke dionice, čime će se poboljšati prigradski željeznički promet prema Zagrebu – rekao je ministar Butković na otvorenju.
Na upit je li do kašnjenja s otvaranjem ceste došlo do previranja unutar HDZ-a kako je tvrdio bivši ministar Siniša Hajdaš Dončić, Butković je rekao kako on o tome ne zna ništa.
– Hrvatske ceste su te koje su zadužene za otvaranje i ja ne bih ulazio u predizbornu kampanju. Uporabna dozvola dobivena je tek prije nekoliko dana, trebalo ju je pripremiti, tehnički doraditi, sve malo ušminkati i danas je, eto, otvorenje – rekao je Butković.

Nastavljen kontinuitet

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako mu je izuzetno zadovoljstvo ne samo njemu kao županu, nego i svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije što je ova dionica završena i što se stavlja u funkciju.
– Tko čeka, taj dočeka. Ova cesta će puno značiti za rasterećenje prometa na našim lokalnim cestama i bit će još jedan kotačić u razvoju gospodarstva jer tamo gdje dolazi cesta, dođu i investicije. Veseli me vijest da su Hrvatske ceste osigurale novac i za nastavak izgradnje od Svetog Križa Začretja prema Krapini, koja je zahtjevnija dionica, da će u kontinuitetu biti nastavljeni radovi i da ćemo se uskoro naći na otvaranju početka radova i onda na završetku druge dionice – rekao je župan Kolar, zahvalivši i bivšem ministru Siniši Hajdašu Dončiću, kao i Olegu Butkoviću što je nastavljen kontinuitet i Hrvatskim cestama koje su im već šest godina partner u pojačanoj izgradnji. Rekao je i kako je već ugovorio sastanak s ministrom Butkovićem nakon Uskrsa, gdje će se pokušati dogovoriti i još neke važne dionice cesta i koja je dinamika investiranja u te dionice.
Ministar Butković radni posjet Zagorju nastavio je u Krapini gdje je sudjelovao na sastanku o poslovnoj zoni, potom u Đurmancu, a svoj posjet završava u Humu na Sutli, razgovorom o izgradnji ceste u poslovnoj zoni, obilaskom industrijske zone i posjetom tvrtki Omco Croatia d.o.o..



Obnova ceste od Zlatar Bistrice do Konjščine do kraja godine, poskupljenja na autocesti Zagreb – Macelj neće biti

Ministra Butkovića upitali smo i o tome kako uskladiti izgradnju brze ceste s uništavanjem državne ceste D-24 između Zlatar Bistrice i Konjščine.

– Ona će se sigurno obnoviti. Hrvatske ceste to imaju na umu i ove godine će to krenuti te će do kraja godine cesta biti obnovljena – rekao je.
Na upit o mogućnosti povećanja cestarine na dionici autoceste Zagreb – Macelj, Butković je rekao da je usklađenje na dionicama Hrvatskih autocesta napravljeno i ukupno na svim dionicama poskupljenje je manje od pet posto.
– Autocesta Zagreb – Macelj je koncesionirana i to se na njih ne odnosi. Po mojim informacijama nikakvo poskupljenje na toj dionici se neće dogoditi jer to nema veze jedno s drugim. Nikakav zahtjev o povećanju cestarine nije došao u Ministarstvo – rekao je Butković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba