Atrakcija u Hromcu kod Đurmanca

Božićnu bajku obitelji Đebro osvjetljava više od 8000 lampica

Objavljeno: 29.12.2016. Alen Brodar

Kada u poslijepodnevnim, večernjim ili noćnim satima prolazite cestom od Đurmanca prema Graničnom prijelazu Lupinjak, u naselju Hromec ne možete, a da ne zapazite kuću obitelji Đebro. Običaja kićenja obiteljskih kuća i okućnica u ovo blagdansko vrijeme drže se mnogi, međutim, Đebrovi su to shvatili malo ozbiljnije. Doduše, ne onako ozbiljno kako to rade najpoznatiji hrvatski zaljubljenici u božićnu rasvjetu, obitelj Salaj, ali svakako toliko da zaokupi pažnju svakog prolaznika kroz Hromec. Dapače, mnogi zastanu i fotografiraju.

Krenulo spontano

Zaslužni su za to braća Mirko (30) i Tomislav (23), koji zadnjih desetak godina nadograđuju zalihu lampica i svake ih godine uoči Božića postavljaju na kuću.
– Krenulo je spontano, imali smo viška lampica za bor, pa sam ih odlučio iskoristiti vani. Prvo smo stavili samo na ogradu, pa na prozore, no jedan prozor traži da bude okićen i drugi i tako smo samo nadograđivali, tražili simetriju. Ove godine je prvi puta okićena i dvorišna ograda – kaže začetnik kićenja kuće Mirko, koji s bratom kreće u tu božićnu avanturu otprilike tjedan dana prije Badnjaka. Danas im kuću krasi između osam i devet tisuća lampica, na više od 500 metara kablova. Nabavljaju ih putem interneta ili na sajmovima, gdje se prodaju na štandovima.
– Svi nas pitaju kolika nam je rata struje u prosincu i siječnju, ali stvarno nije velika razlika. Većinom su to LED lampice koje jako malo troše, možda su nam rate struje veće za 20-ak kuna kroz godinu. – kaže Tomislav.
Nije to ni toliko trošak, iako svake godine dokupe nešto lampica, kažu, oko 500-tinjak kuna godišnje.

Ozarena lica

– Stvarno ne treba mnogo novca, ali volje da. Ima tu posla. Želimo da to izgleda lijepo, u ravnim linijama, pa onda kada natežeš kablove, desi se da se prejako nategne, pa nešto pukne, pa opet sve skidaj, pa lemi, pa ponovo postavljaj… I tako par puta. Ali nama je to zadovoljstvo i kada vidimo ozarena lica susjeda i prolaznika koji zastaju da bi se fotografirali, svakako se isplati – zaključuju braća Đebro.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba