Željezna ograda na granici

Načelnik Huma na Sutli Jutriša: Kao da ulazim u geto, nastojat ću što manje ići u Sloveniju

Objavljeno: 20.12.2016. mladenmandic

Nakon žilet žice za sprječavanje ulaska izbjeglica i migranata u Sloveniju, prije mjesec – dva počelo je na graničnim prijelazima, na mostovima uz desnu stranu Sutle, i postavljanje željeznih ograda visine oko dva i pol metra. Ograde su otvorene, no mogu se lako zatvoriti dođe li do priljeva izbjeglica i migranata iz Hrvatske prema Sloveniji.

Od Kraljevca do Huma

Nakon što su ograde postavljene na prijelazima na području grada Klanjca te općina Kraljevec na Sutli, Kumrovec i Zagorska Sela, žičana ograda danas je postavljena i na međudržavnom prijelazu u samom središtu Huma na Sutli, odnosno, između Huma na Sutli i Rogateca – “na Brodu”. Postupak slovenskih graničnih službi jako je danas ogorčio načelnika Huma na Sutli Zvonka Jutrišu.
– Željezna ograda na ulazu u Sloveniju iz samog središta Huma na Sutli doista stvara jako ružnu sliku. Još mogu shvatiti da se to radi na nekim nenastanjenim dijelovima, ali u ovako gusto naseljenom području, kakvo je između Huma na Sutli i Rogateca, takva ograda doista je pravo ruglo. Mi koji idemo u Sloveniju, sada stvarno imamo osjećaj kao da ulazimo u nekakav geto ili, kako je to gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek slikovito rekao, u “koncentracijski logor” – ističe Jutriša.

“Duguju nam bar ispriku”

– Nakon svega što su nam Slovenci napravili, od postavljanja žice, a sada i ovoga, nastojat ću što manje puta kročiti u Sloveniju. Ako je već državna politika takva kakva je, bilo bi lijepo da nam se barem lokalni politički dužnosnici, odnosno župani slovenskih općina uz samu granicu, ispričaju – komentirao je današnje postavljanje žičane ograde u Humu na Sutli humski načelnik Zvonko Jutriša.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba