Retencija u Smiljanovoj Grabi

“Macelj i centar Đurmanca napokon će se zaštititi od bujičnih voda”

Objavljeno: 14.12.2016. Jelena Jazbec

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obišao je danas naselje Smiljanova Graba u općini Đurmanec, gdje su nastavljeni radovi na izgradnji retencije, koja će pomoći u zaštiti od poplava, s kojima se općina Đurmanec bori već dugi niz godina.
– Općina Đurmanec u ne tako dalekoj prošlosti doživjela je više poplava, a zahvaljujući ovom projektu zaštitit će se naselje Macelj i centar Đurmanca od bujičnih voda koje se, nažalost, pojavljuju prilikom svakih većih padalina – rekao je načelnik Đurmanca Damir Belošević.

U 2018. godini

Generalni direktor Z. Đuroković pojasnio je na koji će način retencija pomoći u zaštiti od poplava.
– Tijekom velikovodnih razdoblja, dio tih velikih voda uskladištit će se u retenciji, da bi se nakon toga, kad prođu velike kiše, ta voda nesmetano tijekom sljedećeg razdoblja ispuštala i pri tome neće praviti štete na nizvodnom području – istaknuo je.
Vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, a u potpunosti je financiraju Hrvatske vode. Radovi bi trebali završiti u 2018. godini, što će omogućiti nastavak radova na uređenju korita Krapinice, kao i drugih manjih vodotoka, te izgradnju šetnice.
Đuroković je otkrio i zašto se kasnilo s nastavkom radova.
– Kad su započeli radovi, uočene su nekvalitete projektne dokumentacije, uvidjelo se da postoji mogućnost racionalizacije izgradnje objekta i da se može učiniti korak prema kvaliteti same građevine. Izvršena je dopuna projektiranja, dobivene su izmjene i dopune građevinske dozvole, a s današnjim danom potpisan je ugovor s izvođačem i radovi su krenuli – rekao je.
Izmjenom i dopunom ovog projekta, riješena je prilazna cesta samom gradilištu, koja će nakon završetka radova postati nerazvrstana cesta općine, čime će se dugoročno izmjestiti promet šumarije van samog naselja Smiljanova Graba.

Još dva projekta

Načelnik Belošević zahvalio je Hrvatskim vodama, s kojima Općina već niz godina uspješno surađuje.
– Hrvatske vode i Općina Đurmanec ukupno su zajedno investirale oko 32 milijuna kuna, od čega 18,5 milijuna kuna u vodoopskrbu, i samim tim činom mi smo došli do opskrbljenosti stanovništva 97 posto. Danas smo dogovorili plan za sljedeću godinu, u kojoj će Hrvatske vode sufinancirati još dva projekta s kojima idemo u realizaciju i sljedeće godine i zadnja kuća bit će priključena na javnu vodoopskrbnu mrežu – istaknuo je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba