Županijska skupština

Proračun za iduću godinu veći za 19 posto i iznosit će 193 milijuna kuna

Objavljeno: 14.12.2016. mladenmandic

 

Krapinsko – zagorska županija donijela je prijedlog proračuna za 2017. godinu. Sredstva za financiranje decentraliziranih funkcija u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi, planirana su na razini 2016. godine. Krapinsko – zagorska županija ima ukupno 49 proračunskih korisnika. U prijedlog proračuna uključene su 32 osnovne škole, devet srednjih škola, šest zdravstvenih ustanova te Zavod za prostorno uređenje i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode.
Predloženi proračun Krapinsko – zagorske županije za 2017. godinu iznosi 624.178.354 kuna, što je za 50.394.210 ili 8,8 posto više u odnosu na 2016. godinu kada je iznosio 573.784.143 kuna. Bez novca proračunskih korisnika u zdravstvu i školstvu, Županijski proračun iznosi 193.074.619 kuna, što je pak za 30.873.564,00 kn ili 19 posto više u odnosu na 2016. godinu kada je iznosio 162.201.055 kuna.

Novi projekti

Razlog povećanja je provedba izgradnje Poslovno – tehnološkog inkubatora u Krapini čija je ukupna vrijednost 29,6 milijuna kuna, od čega će u 2017. godini trebati izdvojiti 6,1 milijuna kuna, a ostatak u 2018. i 2019. godini, zatim zbog povećanja energetske učinkovitosti u četiri osnovne škole – u Đurmancu, Humu na Sutli, Pregradi i Zaboku, čija je ukupna vrijednost ulaganja 22,6 milijuna kuna, za dovršetak dvorane pri OŠ Đurmanec od 7,3 milijuna kuna i izgradnja Područne škole Martinišće, koja se mora iseliti iz privatnih prostora od osam milijuna kuna. Tu je i poboljšanje primarne zdravstvene zaštite te uređenje i opremanje ambulanti na području Županije ukupne vrijednosti 8,3 milijuna kuna. Značajnije povećanje je i u dijelu koje se odnosi na sufinanciranje Hitne medicinske službe sa 2,4 milijuna kuna, dok je prošle godine ono iznosilo samo 600 tisuća kuna.
U strategiji razvoja Krapinsko – zagorske županije je i izgradnja Regionalnog centra za turizam i ugostiteljstvo pri Srednjoj školi u Zaboku, u kojoj bi se osposobljavali i zapošljavali mladi turistički djelatnici iz Zagorja, a u sklopu kojeg bi bila i studentska menza za prehranu 1300 studenata koji studiraju u Zaboku.
Župan Željko Kolar istaknuo je kako je bilo teško predvidjeti ovogodišnji proračun, zbog prihoda iz financijskih omotnica iz fondova Europske unije, ali i zbog značajnog smanjenja prihoda iz poreza na dohodak koje bi trebalo iznositi oko četiri milijuna kuna. No, dodao je Kolar, to bi Vlada trebala Županiji iz državnog proračuna tijekom godine nadoknaditi.

“Vrte jedno te isto”

U ime Kluba zastupnika HDZ-a, Zdravko Tušek je istaknuo kako će HDZ-ov Klub prilikom glasovanja biti suzdržan jer proračun ni ove godine nije ponudio ništa novo, već županijska vlast stalno, posljednje tri, četiri godine vrti jedno te isto tj. da se stalno navode isti europski projekti za koje Zagorska razvojna agencija očito ne zna napisati dobre programe, pa se ti projekti odbijaju. Dodao je i da su bili suzdržani jer proračun nije prolazio dva čitanja, pa raspravu, već je išao izravno u izglasavanje, što je potvrdila i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.
– Svi akteri koji su trebali biti nisu bili uključeni u izradu proračuna pa smo i zato bili suzdržani. No s druge strane, nadamo se da će projekti koji se već tri godine ostavljaju po strani, konačno početi realizirati – rekao je Zdravko Tušek.

Župan Željko Kolar replicirao mu je kako bi bilo strašno da se politika na bilo koji način miješa u ocjenjivanju projekata, te da bi bilo pogubno da Vlada odlučuje o kvaliteti tih projekata. Stao je u zaštitu ZARE rekavši kako se radi o stručnim osobama, a ako HDZ nije zadovoljan, neka ih zamijeni s drugima. U obranu ZARE stao je i saborski zastupnik Tomislav Končevski. Na kraju je od 41 člana zagorske Županijske skupštine sa 24 glasova za i osam suzdržanih glasova oporbe, prijedlog proračuna prihvaćen.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba