Benkovo

Dvogodišnja, 280 kilograma teška Gujda, ipak će u subotu završiti u šunkama i kobasicama

Objavljeno: 24.11.2016. mladenmandic

Ivan Petek iz Benkova pokraj Pregrade doista ima razloga za veselje. Naime, nakon što mu se tijekom noći, 280 kilograma teška dvogodišnja svinja Gujda jučer u ranim jutarnjim satima odmetnula iz svinjca i lutala uz cestu po Benkovu, uspio ju je pronaći, pa će ove subote ipak u njegovom dvorištu biti kolinja.

Pripreme za “fureš”

– Prekjučer navečer susjed Joža i ja otišli smo u svinjac pogledati Gujdu kako bi procijenili koliko ima kilograma i sve pripremili za subotnji “fureš”. No, očito nismo dobro zatvorili vrata svinjca, pa je Gujda tijekom noći uspjela otvoriti vrata i izašla van na cestu. Valjda se po noći i magli više nije znala vratiti nazad u svinjac – rekao nam je vlasnik Gujde Ivan Petek.
Budući da je Gujda bila na cesti, dodao je kako je tijekom noći čuo kako po cesti trube automobili te ranojutarnji autobus i pekar koji u mjesni dućan ujutro isporučuje kruh. Oko 4.30 sati jedan od susjeda ga je probudio i rekao mu kako po cesti luta neka svinja i pitao je li ta svinja možda njegova.
– Kad me je susjed probudio, otišao sam sa ženom pogledati van i doista, to je bila moja Gujda. Zapitao sam se kako je uopće uspjela izaći van? Sjedila je uz cestu na parkiralištu kraj dućana. Lagano smo joj prišli, potapšali je i ponovo dotjerali do svinjca – otkriva Petek.

Zadnja u svinjcu

– Joj, ne smijem ni pomisliti što bi bilo da ju je netko tijekom noći pregazio. Ja bih ostao bez “fureša”, jer to mi je bila zadnja svinja u svinjcu, a vjerojatno bi nekom još morao platiti i štetu na automobilu, kamionu ili autobusu – rekao nam je Ivek, spremajući se za subotnje kolinje.
Nesretna Gujda tako će na kraju, usprkos pokušaju bijega, u subotu ipak završiti u šunkama i kobasicama. Eh, što ti je sudbina! (Mladen Mandić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba