Nagrada “Gjalski”

Laureat je Željko Ivanković iz Vareši, za roman “Rat i sjećanja”

Objavljeno: 20.10.2016. mladenmandic

Dobitnik ovogodišnje nagrade “Ksaver Šandor Gjalski” je Željko Ivanković, za roman “Rat i sjećanje”, u izdanju Ex librisa iz Rijeke. Autor i njegov roman danas su predstavljeni na konferenciji za novinare u Dvorcu Gjalski. Ovogodišnji laureat Željko Ivanković je pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejist, putopisac, radiodramski pisac, književni kritičar, prevoditelj, publicist i novinar. Riječ je o Ivankovićevom trećem romanu. Autor je na današnjoj konferenciji za novinare rekao kako je iznenađen, ali i iznimno sretan zbog dobivene nagrade, koju je nazvao “hrvatskim Nobelom”. Predstavljanju su prisustvovali predsjednik Prosudbenog povjerenstva za književnu nagradu Stjepan Čuić, član Povjerenstva Ivica Matičević, a uz Ivankovića, govorili su i prošlogodišnji pobjednik Dubravko Jelačić Bužimski te dizajner knjige.

Najopsežnije djelo

Roman “Rat i sjećanje” Ivankovićevo je najopsežnije djelo do sada. Kroz roman se svakodnevno življenje i sjećanja dodiruju u teškoj ratnoj svakodnevici i sijeku se u emocionalnom svijetu glavnog junaka. Roman je obiteljska saga koja završava padom i oslobađanjem autorova rodnog mjesta Vareša nadomak Sarajeva, u kojoj je njegov jedan brat pripadnik jedne vojske, drugi druge, a sestra je na trećoj strani.

Objavio više od 30 knjiga

Inače, Željko Ivanković rođen je u Varešu u Bosni i Hercegovini 1954. godine. Dobitnik je brojnih književnih nagrada za poeziju, esej, radio – dramu i priču, a pojedini eseji, proza i poezija, kao i publicistički prilozi prevedeni su mu na mnoge svjetske jezike. Ivanković je inače i član Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog centra PEN-a te srodnih udruženja u Bosni i Hercegovini. Zastupljen je u uglednim domaćim i stranim publikacijama, leksikonima i enciklopedijama, a sam je suradnik Hrvatske enciklopedije, te suradnik i urednik Hrvatske enciklopedije BiH. Dosad je objavio više od 30 knjiga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba