Žarko Tušek:

Izađite na izbore i glasajte za modernu europsku politiku koju nam nudi Andrej Plenković i bolju budućnost

Objavljeno: 09.09.2016. zagorjeinternational

HDZ na čelu s novim predsjednikom Andrejem Plenkovićem najavljuje uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora ponovnu pobjedu. O tome što je novo HDZ-u donio njihov novi predsjednik, o programu HDZ-a te u čemu su bolji od njihovih političkih protivnika, razgovarali smo s nositeljem HDZ-ove liste u III. izbornoj jedinici i predsjednikom HDZ-a Krapinsko – zagorske županije, Žarkom Tušekom.

– Andrej Plenković je europski obrazovani čovjek, vjerodostojne karijere i političke prošlosti. Radi se o čovjeku koji je spreman na dijalog, uvažavanje tuđeg mišljenja, ali i na argumentiranu raspravu demokršćanske i narodnjačke pozicije naših sestrinskih stranaka u Europskom parlamentu. HDZ na ove izbore izlazi samostalno, kao najveća i stožerna hrvatska stranka i odbija bilo kakvu mogućnost predizborne trgovine s bilo kim, te ucjene od bilo koga – objašnjava Tušek.

Po čemu je Plenković bolji od njegova protukandidata Milanovića?

Oni se uopće ne mogu uspoređivati. Milanović je danas u političkom smislu istrošen predsjednik stranke koja je u njegovom mandatu izgubila sve izbore.To jasno potvrđuje i dio lijeve političke elite koji je doslovno frustriran i iznenađen njegovim retoričkim eskapadama, promjenama raspoloženja, svjetonazorskim lutanjima i gubitkom bilo kakve jasne koncepcije. Kao predsjednik Vlade, Milanović je doživio poraz na svim razinama. Kontinuirani pad BDP-a, sto tisuća iseljenih samo u Njemačku, tisuće propalih farmi i OPG-ova, 300 tisuća blokiranih, porezna represija i nered u poreznom sustavu te Lex Perković, samo su jedan dio njegove vladavine, šeste najlošije vlade na svijetu.

Što možete reći o programu HDZ-a s kojim idete u bitku za boljitak Hrvatske?

Neki dan je izašao podatak da je program HDZ-a na stranačkom webu pogledalo više od 500 tisuća ljudi. Radi se o impozantnoj brojci. Odmaknuli smo se od ideoloških tema, no nažalost, svoje domoljublje danas očigledno pokušaju dokazati oni koji imaju određenu razinu grižnje savjesti prema odlukama iz svog mandata. U našem fokusu je politika zajedništva, okupljanja i promocije onih tema koje su danas primarne, a to su teme gospodarskog rasta, novih radnih mjesta te društvene pravednosti. Temelj svega jest poticajno poduzetničko okruženje, porezno rasterećenje na svim razinama, vraćanja poljoprivredne proizvodnje na male proizvođače i OPG-ove, nastavak obrazovne reforme, demografska politika s nizom poticajnih mjera kao temelj uopće promišljanja o budućnosti te jasne poruke prema umirovljenicima koji su u vrijeme “kukuriku ekipe” doživjeli osjetan pad mirovina.

Da li državna vlast posljednjih godina zanemaruje Zagorje?

Ponekad zbog naše poniznosti i šutnje nismo dovoljno zastupljeni u državnoj politici i ne znamo se dovoljno nametnuti. To treba promijeniti, a i cjelokupna hrvatska politička scena morala bi skrenuti pogled prema hrvatskom sjeverozapadu. No, to ne znači da smo zadovoljni, jer svoju usporedbu radimo prema našim susjedima u Sloveniji i Austriji. Temelj našeg daljnjeg jačanja mora biti jačanje poljoprivredne proizvodnje kroz male OPG-ove, poticanje svih naših obrtnika i poduzetnika, jačanje kontinentalnog turizma vezanog na naš domaći proizvod te turističke potencijale Zagreba.

Što vas smeta kod političkih protivnika?

Smeta me što oni pokušavaju plašiti i obmanjivati ljude neistinama o zaustavljanju projekata, koje je HDZ osmislio, koje su oni započeli, a koji se danas nastavljaju punim intenzitetom. To se može najbolje vidjeti na primjeru reforme mreže Hitne službe. Oni su odabrali smjer plašenja ljudi i prosvjeda, a ja sam izabrao put pregovora s Ministarstvom zdravlja i KZŽ je dobio najbolju mrežu hitne službe u HR.

Koji bi kapitalni projekt bio najvažniji za razvoj Zagorja?

Tunel kroz Sljeme jedan je veliki projekt koji bi doslovno Hrvatsko zagorje, pretvorio u predgrađe Zagreba. Načelno se zalažem za taj projekt, ali tako da se ne čini šteta na planu ekologije i zaštite vrijednosti Medvednice i šireg stubičkog kraja. Mislim da je to moguće tako napraviti i vjerujem da će tunel u trenutku kada se zadovolje svi uvjeti biti i izgrađen.

Tko je Žarko Tušek – nositelj liste HDZ-a u III. izbornoj jedinici?

Ne smatram se tipičnim političarem, iako politiku poštujem, na neki način je volim i cijeli život promišljam. Iz seoske sam obitelji, kršćanski odgojen, a to znači prije svega jasno usmjerenje prema radu, bez kojega u životu nema ništa, prema poštovanju svakog kojem treba pomoći, ali ne tako da se pomaže one koji ne žele raditi ili iskorištavaju sustav za svoju osobnu komociju ili lijenost. Nema razine političkog rada koju nisam prošao – od mjesne politike, do gradske, pa županijske, te eto sada i državne. Do ulaska u Sabor nisam nikada obnašao niti jednu javnu dužnost profesionalno. Prije toga sam godinama bio urednik u lokalnim medijima. Posljednjih nekoliko godina bio sam izvršni direktor uspješne privatne tvrtke. U tih nekoliko godina napravili smo ozbiljne poslovne rezultate, a meni je posebno drago što sam u tom vremenu stvorio poslovne i prijateljske odnose s puno zagorskih poduzetnika i gospodarstvenika, koji i danas prednjače uspjesima na razini Hrvatske i koji i u godinama kada je bilo najteže nisu odustali.

Kakvi ste privatno?

Moj ispušni ventil je glazba, kulturno stvaralaštvo, i to znaju oni koji me osobno poznaju. Upravo smo u Tjednu kajkavske kulture, a to je za nas kajkavce najljepši tjedan u godini.

Na kraju, što poručujete biračima?

Pozivam sve naše građane da, prije svega, izađu na izbore, a kao nositelj liste HDZ-a u III. izbornoj jedinici, pozivam ih da svoj glas daju našoj listi broj 9. Na njoj su uistinu stručni i kompetentni ljudi, koji, kao i velika većina Zagoraca, Varaždinaca i Međimuraca, ne žive od politike, već su se u politiku uključili da bi pomogli. Podrškom tim ljudima daje se podrška programu iza kojeg stoji, uvjeren sam, budući predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, koji je u ovo malo vremena svojim jasnim porukama, odmicanjem od sukoba i podjela, vratio vjerodostojnost i sadržaj u politički život. Znači, dvojba je sasvim jasna. Ili politika SDP-a koja je bila neuspješna i koju smo svi vidjeli i osjetili ili pak jedna moderna europska politika koju nam nudi Andrej Plenković sa svojim suradnicima. Zato izađite na izbore i birajte bolju budućnost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba