Zagorska Sela i Podčetrtek

“Sutla nas je oduvijek spajala, nikad nas, unatoč državnoj politici, nije uspjela razdvojiti”

Objavljeno: 05.09.2016. mladenmandic

Na sutlanskom mostu, na malograničnom prijelazu Plavić – Sedlarjevo, povodom obilježavanja zajedničke Turističke zone “Sutla – dolina izvora zdravlja”, održano je 12. zajedničko druženje mještana zagorske općine Zagorska Sela i susjedne slovenske općine Podčetrtek.

S lijeve i desne strane Sutle i ove godine okupilo se više od 500 mještana općine Zagorska Sela i susjedne slovenske općine Podčetrtek. U uvodu dvojica načelnika, Željko Kodrnja iz Zagorskih Sela i Peter Misja iz Podčetrtka, posebno su istaknuli zajedničke projekte ovih dviju susjednih općina, a to se posebno odnosi na izgradnju mosta preko Sutle u Miljani.
– Sutla nas je oduvijek spajala, nikad nas, uoči državnoj politici nije uspjela razdvojiti – rekli su dvojica načelnika susjednih općina.

Rekonstrukcija ceste

Načelnik Željko Kodrnja posebno je istaknuo činjenicu da se gradnjom mosta preko Sutle u Miljani otvorila mogućnost i rekonstrukcije Državne ceste od Miljane prema Zagorskim Selima. Do danas je napravljeno 5,5 kilometara suvremene državne prometnice, a nada se i da će se cesta i dalje nastaviti prema Kumrovcu.

Načelnik Podčetrtka Peter Misja, ali i slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, posebno su istaknuli kako su mještani Zagorskih Sela i Podčetrtka razvijali dobrosusjedske odnose i u vremenima kada odnosi između Zagreba i Ljubljane baš i nisu bili najbolji, no prijateljstvo žitelja s jedne i druge strane Sutle nije se dalo pomutiti, čak i u trenutku kad je postavljena žilet žica, za koju se nadaju da će uskoro biti uklonjena.
Dodali su kako je sada pred njima realizacija nekoliko novih zajedničkih prekograničnih projekata, a prvi među njima je projekt obnove i revitalizacije graničnog jezera Vonarje, koje bi turistički oživjelo ovaj dio sutlanskog kraja.

Bivši ministar prometa i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić koji je zaslužan za revitalizaciju mosta u Miljani i gradnju prometnice od Miljane prema Zagorskim Selima, rekao je kako mu je drago što u ovom dijelu Zagorja odnosi između Zagoraca i Štajeraca nikad nisu bili narušeni, već se sve radilo za zajedničko dobro žitelja s jedne i druge strane Sutle.

Grah i kobasice

U prigodnom programu nastupili su mališani s jedne i druge strane Sutle, a nakon toga počelo je zajedničko druženje. Slovenci su sve okupljene počastili vojničkim grahom iz kotla, dok su Zagorci s desne strane Sutle, za sve pripremili kuhane kobasice. Gemišta naravno nije nedostajalo ni na jednoj strani. Zajednička fešta, uz pjesmu i ples zagorskih i štajerskih pjesama, uz već tradicionalni nastup F-benda, tako je potrajala sve do sitnih noćnih sati. Sve do “policijskog sata”, kada su se morali maknuti stolovi i klupe, bina na mostu i ponovo normalizirati promet preko sutlanskog mosta.


Crveni i plavi

Krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru koji na susretu nije govorio, već je svoju riječ, pomalo na čuđenje okupljenih, prepustio Siniši Hajdašu Dončiću, nije promakla činjenica kako su oni koji su pripremali feštu sa zagorske strane imali plave majice, a oni sa suprotne slovenske strane pak crvene.

No, načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja, koji je rekao kako mu je ovo zadnji govor na mostu, jer se više neće kandidirati za načelnika, eventualno nekoga može počastiti gemištom, brzo se je snašao u nastaloj situaciji. Rekao je kako je sve unaprijed bilo dogovoreno sa Slovencima i da oni tako svojim crvenim majicama daju na izborima podršku SDP-u. Eto, nakon Srba, sad su se i Slovenci, ni krivi ni dužni, uključili u našu predizbornu kampanju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba