Za djecu problematični sastojci energetskih napitaka su kofein, taurin i L-karnitin

U Zagrebu umro 13-godišnjak, trčao je i samo se srušio. Popio je veću količinu energetskog napitka?

Objavljeno: 06.06.2021. AB

U Zagrebu je prije desetak dana preminuo 13-godišnji dječak, koji je tog dana išao s prijateljima u kino, nakon čega su se utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju, da bi se dječak u jednom trenutku samo srušio. Hitna pomoć odvezla ga je u KBC Zagreb, gdje su ga bezuspješno nastojali spasiti, javlja Večernji list.

Ultrazvuk srca pokazao je neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića. Dječak je u kinu navodno popio veću količinu energetskog napitka. Ipak, nije sa sigurnošću moguće utvrditi je li velika količina kofeina i taurina iz pića uzrokovala smrt. 

– Općenito govoreći, osim šećera koji nije dobar, za djecu problematični sastojci energetskih napitaka, koji bi mogli uzrokovati toksičnost, jesu kofein, taurin i L-karnitin. Prevelike doze tih sastojaka mogu izazvati neželjene nuspojave, odnosno mogu biti toksične za mladi organizam. Energetsko piće je vanjski stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se umjetno postigne taj broj otkucaja, tijelo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan. Do jednog trenutka nema nikakvih simptoma, a dan kasnije možeš se naći u intenzivnoj na aparatima i lijekovima koji održavaju život. Energetsko piće može biti okidač za tu situaciju – kaže za Večernji list dr. Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb, pozivajući se na istraživanje objavljeno u Pediatricsu. 

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, 68 posto adolescenata i 18 posto djece konzumira ih redovito.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba