Darko je kao 18-godišnjak bio sudionik Domovinskog rata te mu je dijagnosticiran PTSP

Darkova majka zvala policiju, Darko napao i teško ozlijedio policajca. Ne ide u zatvor

Objavljeno: 19.04.2024. zagorjeinternational

Darko (49) proglašen je krivim i osuđen jer je teško ozlijedio policajca. Ne mora u zatvor, prenosi Danica. Prema presudi, policajci su stigli u stan na zagrebačkom području nakon dojave Darkove majke koja se uplašila da će sin nešto napraviti zbog konzumiranja lijekova i alkohola. Darko je kao 18-godišnjak bio sudionik Domovinskog rata te mu je dijagnosticiran PTSP.

Na prijavljenu adresu stigla su četiri policajca koji su odmah pozvali i ekipu hitne medicinske pomoći kako bi Darku pružili liječničku pomoć. No, Darko je vikao na njih i vrijeđao ih te se u jednom trenutku dogodio napad kad je Darko zamahnuo rukom na policajca.

– Kako bi spriječio daljnji napad, policajac je Darka obuhvatio rukama, a želeći se istrgnuti iz njegovog zahvata Darko je doveo do daljnje destabilizacije i sebe i policajca. Došlo je do njihovog pada i teškog ozljeđivanja policajca, tako da je nesporna uzročno-posljedična veza između ovakvog postupanja optuženika i teškog ozljeđivanja oštećenika – naveo je Županijski sud u Zagrebu, koji je potvrdio presudu.

Rad za opće dobro

Sud je na koncu potvrdio presudu kojom je Darko kažnjen s godinu dana zatvora te mu se kazna zamjenjuje radom za opće dobro. Državni odvjetnik tražio je u žalbenom postupku strožu kaznu navodeći njegovu raniju osuđivanost.

Osim toga, tužitelji su u žalbi tražili da mu sudjelovanje u Domovinskom ratu treba cijeniti kao otegotnu okolnost jer sudjelovanje u tom ratu nameće druge standarde i čišći, jasniji odnos prema dobru i zlu. No, sud je to odbio.

– To je moguće primijeniti u nekim drugim okolnostima, ali ne u ovim okolnostima u kojima je odlazak u rat optuženika s 18 godina utjecao na njegov proces odrastanja, strukturiranja ličnosti i proces socijalizacije. To je determiniralo njegov kasniji životni tijek sve do današnjih dana, kako to proizlazi iz nalaza i mišljenja psihijatrijskog vještaka – istaknula je predsjednica vijeća Županijskog suda u obrazloženju pravomoćne presude.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba