INVESTICIJA OD MILIJARDU I VIŠE EURA: U finalu novi američki F16 i malo rabljeni francuski Rafale

Poznat datum kada će Hrvatska obznaniti odluku o svojem novom lovcu za eskadrilu borbenih aviona

Objavljeno: 02.05.2021. AB

Hrvatska će, izgledno je, za Dan državnosti obznaniti odluku o svojem novom lovcu za eskadrilu borbenih aviona, a to je potvrdio ministar obrane Mario Banožić.

– Siguran sam da ćemo odluku donijeti u prvoj polovici godine, a to je u idućih mjesec dana – rekao je Banožić novinarima.

Poslovni.hr neslužbeno doznaje da će odluka biti objavljena na Dan oružanih snaga, 28. svibnja, neposredno pred Dan državnosti 30. svibnja. To je tik pred drugi krug lokalnih izbora za načelnike, gradonačelnike i župane u nedjelju 30. svibnja, a što bi, barem tako očekuju u Vladi, trebao biti pozitivni šok koji bi trebao dati vjetar u leđa njihovim kandidatima. Nagađa se da bi pobjednički zrakoplov mogao sudjelovati i na obilježavanju ova dva praznika, kao što je bio slučaj prije koju godinu i s izraelskim Barakom koji je letio povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na obilježavanju obljetnice Oluje iznad Knina.

Ipak, još je strogo povjerljiva tajna za kojeg ponuđača se premijer Andrej Plenković odlučio. Nakon dugotrajnog natječaja u finalu su ostali novi američki F-16 Block 70/72 i malo rabljeni francuski Rafale, no proteklih mjeseci se moglo čuti da niti švedski Gripen nije potpuno otpao iz igre. Financijski, operativni i ekonomski detalji obje finalne ponude su nepoznati. Neslužne informacije su govorile da je francuska ponuda na razini od oko milijardu eura, a ona američka oko 1,6-1,8 milijardi eura. No, onda se nedavno pojavila neslužbena vijest da su Amerikanci svoju ponudu spustili i prilagodili onoj francuskoj na razinu od oko milijardu eura, ali vjerojatno uz smanjenje prvobitnog borbenog i operativnog paketa.

Najnovije po kategorijama

Uspješno provedeni programi obrazovanja stručnjaka u turističko – ugostiteljskom sektoru i voditelja za osobe s invaliditetom te osposobljavanja osoba s invaliditetom za kuhare i sobare

ZAHVALJUJUĆI UČILIŠTU "PIRAMIDA ZNANJA" I PARTNERIMA, 59 POLAZNIKA IZ RANJIVE SKUPINE NEZAPOSLENIH OSOBA DOBILO JE NOVU PRILIKU: Održana završna konferencija projekta "Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu"

Uspješno provedeni programi obrazovanja stručnjaka u turističko – ugostiteljskom sektoru i voditelja za osobe s invaliditetom te osposobljavanja osoba s invaliditetom za kuhare i sobare

Objavljeno: 22.04.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter