Kod Spomen križa u Dravskoj šumi, delegacije Varaždinske županije i Grada Varaždina položile vijence u spomen na žrtve poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća

“Barem trećina Hrvata je u svojim obiteljima imala žrtve koje su bile nevine ili su likvidirane bez prava na suđenje. Ovdje imamo priliku prisjetiti se svih njih”

Objavljeno: 30.10.2020. zagorjeinternational

Povodom blagdana Svih svetih, u četvrtak su kod Spomen križa u Dravskoj šumi u Varaždinu, župan Radimir Čačić, izaslanstvo Grada Varaždina, članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin i drugih udruga položili vijence i zapalili svijeće u spomen i sjećanje na žrtve poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata i poraća.

Spomen križ podignut je u spomen na žrtve Varaždina, varaždinskih zatvora i logora, kao i za one žrtve čija su tijela potkraj svibnja, lipnja i srpnja 1945. godine bila bačena u rijeku Dravu.

– Barem trećina građana Hrvatske je u svojim obiteljima, užim ili širim, imala žrtve koje su bile nevine ili su bile likvidirane bez prava na suđenje. Ovdje u Dravskoj šumi kod Spomen križa imamo priliku prisjetiti se svih tih žrtava, što je važno i neka je vrsta utjehe za članove njihovih obitelji. Nažalost, nakon Domovinskog rata ponovno brojne obitelji ne znaju gdje su njihovi najbliži, što je, nažalost, ponavljanje iste tragedije. Zato ću citirati svoju punicu koja je 2004. godine, prilikom postavljanja ovog Spomen križa, rekla: “Neka križ bude mrtvima na spomen, a živućima opomena kako se bezumlje više nikada ne bi ponovilo– istaknuo je župan Čačić.

Molitvu kod Spomen križa predvodio je vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe svetog Fabijana i Sebastijana, a počast žrtvama su prigodnim pjesama odali i članovi Pjevačkog društva “Arka”.

Organizator obilježavanja je Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava osnovano 2000. godine, čiji je predsjednik Franjo Talan. Povodom blagdana Svih svetih, članovi Društva će položiti vijence i zapaliti svijeće i na ostalim mjestima stradanja, kao i na grobovima preminulih članova Društva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter