PREDSJEDNIK, PREMIJER I MINISTRI: Državni vrh na proslavi Dana Varaždinske županije

ŽUPAN ČAČIĆ: Težnja k izvrsnosti poruka je današnje svečane sjednice, a dolazak najviših dužnosnika, prepoznajemo kao podršku izuzetnih lidera

Objavljeno: 09.09.2020. zagorjeinternational

“Varaždinska županija – izvrsnost na djelu” bio je moto svečane sjednice varaždinske Županijske skupštine na kojoj su, uz domaćine, župana Radimira Čačića i predsjednika Županijske skupštine Alena Runca, bili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.
Na sjednici održanoj u utorak povodom Dana županije, bili su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anđelko Stričak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, saborska zastupnica i predsjednica Saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Martinčević, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za graditeljstvo i prostorno uređenje Predrag Štromar, saborski zastupnici Dario Hrebak, Siniša Jenkač, Barbara Antolić Vupora, Damir Habijan, međimurski župan Matija Posavec i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, varaždinski biskup Bože Radoš, zamjenici varaždinskog župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, gradonačelnici, načelnici i drugi uzvanici.

– Težnja k izvrsnosti u svim područjima djelovanja, poruka je današnje svečane sjednice, a dolazak najviših dužnosnika hrvatske države prepoznajemo kao podršku izuzetnih lidera – istaknuo je župan Čačić.

Brza pruga

Varaždinska županija je tri godine zaredom, od dolaska aktualne županijske vlasti, najuspješnija u RH po povlačenju EU novca, u ukupnom iznosu, po stanovniku i po energetskoj obnovi javnih objekata, podsjetio je Čačić.

– Vizija koju imamo je Varaždinska županija kao jedna od najuspješnijih europskih podregija, za što je potrebno ispuniti niz pretpostavki. Jedna od njih je i fizička mobilnost, koja omogućuje integraciju i interakciju ove regije prema urbanoj aglomeraciji Zagreba i prema Europi. To je projekt tzv. brze pruge preko lepoglavske spojnice. Jedini je to projekt u kojem smo ovisni o Vladi, a od Vlade očekujemo i podršku za važan projekt izgradnje centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin. Važan projekt je i rekonstrukcija te dogradnja Glazbene škole u Varaždinu, koju sa Sveučilištem Sjever povezujemo i s budućim konzervatorijem. Nužno je završiti osnovnu školu u Ivancu. Pred nama je tržišno pozicioniranje Varaždinskih Toplica kao vrhunske destinacije zdravstvenog turizma. Uz dosadašnja ulaganja u energetici, s novim ulaganjima u geotermalnu elektranu u budućnosti ćemo povećati izvorni prihod proračuna za 50 posto te omogućiti snažnija ulaganja, jer smo kroz ove godine u samom vrhu po županijskim projektima, a na dnu po državnima. Očekujemo da će se to realizacijom brze pruge promijeniti – napomenuo je župan Čačić te na suradnji zahvalio Vladi i Županijskoj skupštini.
Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac zahvalio je svim vijećnicima na konstruktivnim raspravama koje su rezultirale nizom projekata na dobrobit građana.

– Varaždinska županija nakon godina stagnacije doživljava procvat. Održali smo 17 sjednica Županijske skupštine i odradili 415 točaka dnevnog reda vezanih uz projekte, što potvrđuje da ovu Županiju krasi želja za napretkom. Županija je postala veliko gradilište, a u tome ne bismo uspjeli da nije bilo pomoći Vlade RH – rekao je Runac i svim građanima Varaždinske županije čestitao Dan županije i blagdan Male Gospe.
Čestitkama se pridružio predsjednik Vlade Andrej Plenković te istaknuo da je da je Varaždinska županija u pogledu razvoja među najistaknutijima u Hrvatskoj.

– Ovdje su prepoznati napori Vlade za ravnomjernim regionalnim razvojem. Što ste agilniji i spremniji sugerirati projekte, to je bolja i brža mogućnost njihovog financiranja te njihova realizacija. Pred nama su izazovi oporavka i razvoja, što nam nameće obvezu da dobro uskladimo prioritete koje imate u Varaždinskoj i susjednim županijama kako bismo imali harmoničan pristup razvoju sjevera Hrvatske. U Vladi imate prijatelja i partnera – istaknuo je premijer Plenković.

Želja za natprosječnim

Predsjednik Milanović je istaknuo da se iz realiziranih projekata vidi da je Varaždinska županija naprednija i organiziranija od hrvatskog prosjeka, što je rezultat želje za natprosječnim.

– Rezultati su stvarni i vidljive su razlike što i kako se radi. Ovakvi dijelovi Hrvatske koji vuku naprijed, zaslužuju posebnu pažnju. Županije smatram dobrim modelom, a treba nam jaka središnja država – naveo je predsjednik RH Zoran Milanović.
Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Varaždinske županije za 2020. godinu. Nagradu za životno djelo primio je Stjepan Šafran, koji je svojim 50-godišnjim poslovnim iskustvom dao trajan doprinos unapređenju metalske struke, gospodarstva i promidžbe Varaždinske županije. Nagrada za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju uručena je Davoru Matačiću, ravnatelju Glazbene škole u Varaždinu, dok su Nagradu za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu primili Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni i posthumno slikar Franjo Kloptan.

– Posebno mi je drago što smo nagrade primili pred ovakvim auditorijem i uglednicima koji su nas počastili svojim dolaskom. Nagrade daju čovjeku snagu za dalje, a u mladima vidim poseban potencijal da doprinesu društvu – rekao je u ime laureata Stjepan Šafran i posebno istaknuo podršku koju je imao tijekom realizacije svojih investicija na području županije.
Cijelu novčanu nagradu odlučio je donirati novotvorenom vrtiću u Brezničkom Humu.

Najnovije po kategorijama

TRAKOŠĆAN VAS MAMI: Uredit će se dio staze oko jezera i parkiralište, graditi uspinjača do dvorca, dizalo i rampe za osobe s invaliditetom te most preko jezera, iz kojeg će se očistiti mulj

SJAJ BISERA ZAGORJA NE MOŽE ZAMUTITI NI KORONA: Iako u ovoj godini zbog pandemije COVID-a-19 bilježe pad posjećenosti, i domaćim i stranim gostima Trakošćan je i dalje nezaobilazna destinacija

TRAKOŠĆAN VAS MAMI: Uredit će se dio staze oko jezera i parkiralište, graditi uspinjača do dvorca, dizalo i rampe za osobe s invaliditetom te most preko jezera, iz kojeg će se očistiti mulj

Objavljeno: 30.10.2020. alenbrodar
“Ovo nije nagrada za mene, već za iskrenu posvećenost književnosti. To je prepoznato i htjela bih da ostane vezano uz ovu knjigu te da nešto ovako lijepo dožive i drugi mladi autori”

Mladoj autorici Eni Katarini Haler (24), svojevrsnom iznenađenju, za njenu prvu knjigu "Nadohvat", dodijeljena Nagrada Gjalski

“Ovo nije nagrada za mene, već za iskrenu posvećenost književnosti. To je prepoznato i htjela bih da ostane vezano uz ovu knjigu te da nešto ovako lijepo dožive i drugi mladi autori”

Objavljeno: 25.10.2020. alenbrodar

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter