VIŠE OD FARME: Državni tajnik Tušek u Stubičkim Toplicama predstavio nacrt Strategije poljoprivrede 2020.-2030.

Zagorskim poljoprivrednim proizvođačima dosad isplaćeno više od 680 milijuna kuna, danas dodijeljena još 42 ugovora vrijedna 6,7 milijuna kuna

Objavljeno: 30.06.2020. AB

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek predstavio je u utorak u Stubičkim Toplicama nacrt Strategije poljoprivrede 2020.–2030. “Više od farme”.

Strategija razvoja hrvatske poljoprivrede donosi se nakon čak 18 godina i odredit će smjer razvoja za sljedećih 10 godina.

– Naime, do sada smo se uvijek bavili planiranjem po pitanju financiranja iz europskih fondova, a ovo je prvi puta da smo nakon godinu i pol intenzivnih konzultacija s dionicima, proizvođačima, udrugama, poljoprivrednom komorom donijeli strategiju koju prezentiramo širom Hrvatske – rekao je Tušek te dodao:

Povećanje proizvodnje

– Osnovne smjernice su povećanje samodostatnosti i povećanje proizvodnje. U desetogodišnjem periodu planirano je udvostručiti vrijednost poljoprivredne proizvodnje koja će se na neki način reflektirani u povećanju proizvodnje u najosnovnijim i najvažnijim sektorima, a to je u proizvodnji mesa, mlijeka, u povećanju proizvodnje voća i povrća te u podizanju infrastrukture kao što su hladnjače, skladišta, plastenici i staklenici, kako bi imali proizvode sa dodanom vrijednošću koji su u konačnici oni koji trenutno najviše uvažamo u Hrvatsku – objasnio je Tušek.

U sklopu predstavljanja nacrta strategija, državni tajnik Tušek dodijelio je 42 nova ugovora s ukupnim odobrenim iznosom potpore u vrijednosti od 6,7 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.–2020.

Oroslavje i Kumrovec

– Na području Krapinsko-zagorske županije više od 680 milijuna kuna isplaćeno je poljoprivrednim proizvođačima, što kroz izravne potpore, što kroz mjere ruralnog razvoja. Velik dio se odnosi upravo na male i mlade poljoprivredne proizvođače koji su svoje projekte financirali iz mjera ruralnog razvoja, a velik dio se odnosi i na projekte infrastrukture. Danas dodjeljujemo ugovore Gradu Oroslavju za izgradnju, odnosno uređenje tržnice gdje će poljoprivredni proizvođači moći izlagati svoje proizvode. Isto tako, za šumsku infrastrukturu Općini Kumrovec koja će moći to na neki način koristiti u turističke svrhe. Posebno smo ponosni na tridesetak ugovora upravo malim poljoprivrednim proizvođačima koji će modernizirati svoja poljoprivredna gospodarstva i u konačnici više proizvoditi, kvalitetnije i bolje raditi – naglasio je državni tajnik.

Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a KZŽ Žarko Tušek kazao je kako po prvi puta imamo Vladu koja kroz Ministarstvo poljoprivrede strateški razmišlja o razvoju poljoprivredne proizvodnje na području županije.

–  Jedan takav odnos ovaj kraj u smislu poljoprivrednih politika nikad nije imao i na tome treba čestitati svima koji na tome predano rade. Uz brojke koje je spomenuo državni tajnik, naglasio bih i mjeru 7.2., odnosno gotovo 240 milijuna kuna kroz 60 projekata za izgradnju vrtića te rekonstrukciju lokalnih cesta, nešto je što mijenja izgled našeg Zagorja i što ljudima omogućava kvalitetan život u ruralnim prostorima – istaknuo je Žarko Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba