Uz novu aplikaciju, kreću još strože kontrole

Nove će se propusnice slati e-mailom, imat će QR kod i bit će puno teže doći do njih

Objavljeno: 31.03.2020. zagorjeinternational

Izdavanje propusnica za napuštanje mjesta prebivališta tijekom trajanja pandemije koronavirusa bit će podvrgnute strožoj kontroli, odnosno, bit će puno teže doći do njih nego što je to sada, piše Večernji list.

Dokument s OIB-om

I dalje će ih izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, u skladu s prijašnjom odlukom Stožera civilne zaštite prema propisanim kategorijama, ali će se podaci upisivati u aplikaciju te će se razmjenom podataka između državnih tijela vidjeti je li osoba koja je tražila, i dobila propusnicu, uistinu imala pravo na nju. Također će se ograničiti i područje dopuštenog kretanja, pa tako ako netko živi u Karlovcu, a radi kao zaštitar u Zagrebu, neće s propusnicom moći ići u Našice jer zbog posla za tim nema potrebe. Nove će se propusnice građanima slati e-mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati. Oni građani koji nemaju pametni telefon i internet, a imaju pravo na propusnicu, ne trebaju se brinuti. Dovoljno je imati dokument s OIB-om putem kojeg će policija kroz sustav Tetra provjeriti smije li osoba biti izvan mjesta prebivališta, a isto tako će znati mora li biti u samoizolaciji. U slučaju da ga se drugi put uhvati da krši izrečenu mjeru samoizolacije, bit će poslan u karantenu, uz pratnju sanitarnih inspektora.

Revizija postojećih

Istodobno s početkom upotrebe aplikacije, bit će napravljena i revizija postojećih propusnica i treba očekivati da će se poprilično smanjiti broj onih koji mogu ići iz mjesta u mjesto, odnosno, da će se spriječiti zloupotrebe. Aplikaciju koju su zajednički izradili Ministarstvo uprave, kao nositelj projekta, i Ministarstvo unutarnjih poslova, u ponedjeljak je predstavljena na sastanku u MUP-u, a u srijedu bi detalji, nakon što se još malo razrade, trebali biti predstavljeni javnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter