Članovi Dječjeg gradskog vijeća DND–a Zabok sudjelovali na 15. Susretu dječjih vijeća Hrvatske

PRIMJER DOBRE PRAKSE: Mladi zabočki vijećnici predstavili svoj projekt “Mala početnica medijske pismenosti“, koji je izazvao veliku pozornost

Objavljeno: 07.10.2019. JM

Na 15. Susretu dječjih vijeća Hrvatske, koji se prošlog tjedna održao u Velikoj Gorici na temu “Kako i zašto učiti o medijima“, uz 70–ak djece vijećnika i 35 voditelja iz 28 dječjih vijeća iz cijele Hrvatske, sudjelovali su i članovi Dječjeg gradskog vijeća Društva “Naša djeca“ iz Zaboka. Grad Zabok su predstavljali Lovro Mutavčić, Ana Grah i Lana Repovečki, s voditeljicama Janom i Jasenkom Borovčak.

Radni dio

Posebnost ovogodišnjeg susreta, čiji su organizatori bili Savez društava “Naša djeca” Hrvatske i Grad Velika Gorica sa svojim Dječjim gradskim vijećem, bila je u tome što je sve bilo u znaku 20 godina akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece“ i 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta. Susret je započeo prošlog četvrtka svečanim otvorenjem u znaku medija, te je nastavljen panelom na temu “Kako i zašto učiti o medijima?“ i raspravom s eminentnim stručnjacima s tog područja o različitim aspektima medija, njihovom utjecaju na djecu, njihovim pozitivnim stranama, ali i rizicima i izazovima. Popodnevni dio bio je rezerviran za razgledavanje Velike Gorice, Muzeja Turopolja i Centra za djecu, mlade i obitelj Velike Gorice. U petak je održan radni dio susreta, u kojem su bili predstavljeni primjeri dobre prakse te su održane zanimljive radionice za djecu o društvenim mrežama, o tome kako snimiti radijsku emisiju, kako gledati film i kako učiti o medijskoj pismenosti.
Zabočki su vijećnici predstavili projekt “Mala početnica medijske pismenosti“, kao primjer dobre prakse koji se provodi s članovima i članicama Dječjega gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok. Cilj projekta je podučiti djecu o medijskoj pismenosti, medijima i utjecaju medija na djecu, zaštiti dječjih prava i privatnosti djece u medijima, zatim stjecanje medijskih znanja i vještina koje doprinose poštivanju i zaštiti dječjih prava te razvijanje otvorenog, aktivnog, kritičkog stava i promišljanja djece prema medijima i medijskim sadržajima.

Medijska pismenost

– Društvo “Naša djeca“ Zabok među prvima se počelo baviti medijskom pismenošću na ovako strukturiran način te su predstavili i svoje filmove “Emotikoni”, “Prosvjed” i “Reklama”, koji su nastali u sklopu projekta. Podijelili su promo materijale projekta, bilježnice i olovke, te priručnik “Mala početnica medijske pismenosti“ za voditeljice, koji je izazvao veliku pozornost, s obzirom na to da je DND Zabok u okviru dječjih vijeća prvi izdao priručnik na temu medijske pismenosti – istaknula je tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba