POČELO JE: Podno zidina Kostelgrada svečano otvorena 496. manifestacija “Kostelska uskrsna pištola”

“Tradicija uskrsnog pucanja u Kostelu nije samo dio hrvatskog, nego i europskog kulturnog naslijeđa”

Objavljeno: 20.04.2019. zagorjeinternational

Ispod zidina Kostelgrada otvorena je 496. po redu manifestacija “Kostelska uskrsna pištola”. Povijesne postrojbe i pucačke družine iz svih krajeva Republike Hrvatske ponovno su se okupile na poziv glavnog organizatora, udruge “Kostelska pištola – Keglevićeva straža” i Grada Pregrade. Sve je počelo jutros, mimohodom kroz Krapinu, nakon kojeg su povijesne postrojbe podnijele ispred zgrade Županije prijavak dožupanu Anđelku Fereku – Jambreku, koji je pak u poslijepodnevnim satima otvorio manifestaciju na Kostelgradu.

– Točno 496 godina stara je tradicija uskrsnog pucanja u Kostelu. Ovo je posebna manifestacija na području čitave Hrvatske i gosti koji su nam ovamo došli, od Dubrovnika do Varaždina, svjedoče o tome koliko je ona vrijedna. Moramo podržati ovakve manifestacije, te zahvaliti članovima “Kostelske pištole – Keglevićeve straže”, Gradu Pregradi i svima koji se trude da se njeguje ovaj običaj – rekao je tom prilikom Ferek – Jambrek.

Ministarstvo kulture

Dobrodošlicu je prisutnima poželio v.d. predsjednika “Kostelske pištole – Keglevićeve straže” Zlatko Mikulaš.

– Čast nam je kao malom mjestu što možemo biti domaćin ovakvog jednog velikog događaja. Hvala našim precima, ljudima koji su obitavali na ovom području, i koji su prenosili tradiciju s koljena na koljeno – rekao je Mikulaš.
Manifestacija “Uskrsna kostelska pištola” njeguje običaj uskrsnog pucanja – streljanja koji je dio tradicije stanovnika Kostela, a kasnije se proširio na čitav pregradski kraj. Tom je običaju Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture 2012. godine dalo svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra.

– Priča počinje davne 1523. godine upravo u Kostelu. Grofovi Keglevići su u naše krajeve došli iz Bosanske Posavine baš u uskrsno vrijeme, a kako u svojoj utvrdi nisu imali nikakvu kapelu, spustili su se 300 metara niže, do crkve sv. Mirka, gdje su sudjelovali na svetoj misi, a kako su sa sobom imali svoju stražu u pratnji, momci su po izlasku iz crkve zapucali iz ondašnjih pištola, da bi tako iskazali radost zbog Isusova uskrsnuća. Domaćini su to odmah prihvatili i do današnjeg dana, 496 godina kasnije, izvodimo taj naš uskrsni ritual – pojasnio nam je zapovjednik “Kostelske pištole – Keglevićeve straže” Milan Flegar.
Ponos zbog dugovječnosti manifestacije i jedinstvenog kostelskog običaja nije krio ni pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, koji i sam rado zapuca iz pištole.

– Kostelgrad budi jednu posebnu emociju jer je to mjesto na kojem se spajaju povijest, tradicija i kultura. Uskrsno pucanje dio je identiteta ovog kraja, nešto zbog čega se svaki stanovnik Kostela, ali i čitavog pregradskog kraja osjeća posebno. Kada sutra ujutro s okolnih brega zatutnje pištole i mužari, svi mi koji smo živjeli ovdje ili živimo, koji ovdje imamo pretke, zasigurno ćemo osjetiti jedno posebno uzbuđenje, prisjetiti se našeg djetinjstva, naših starih, ali iznad svega osjetiti ponos što imamo nešto ovako vrijedno, što možemo pokazati drugima. Drago mi je što se vraća stari sjaj našim manifestacijama, a na nama je sada da sve to upakiramo u jedan dobar turistički proizvod i da se potrudimo da nam dođe što više posjetitelja. Jer ovo nije samo dio hrvatskog, nego i europskog kulturnog naslijeđa – zaključio je Vešligaj.

Uz domaće kuburaške udruge, na otvorenju manifestacije okupili su se Počasno – zaštitna bojna Republike Hrvatske, Dubrovački trombunjeri, Varaždinska građanska garda, Turopoljski banderij, Karlovačka građanska garda, Gradska straža iz Bakra, Svetonedeljska garda i Samoborska narodna garda.

Zavjetno hodočašće

Nakon Kostelgrada, program otvorenja preselio se na igralište Područne škole Kostel, gdje su nastupili članice i članovi KUD-a Pregrada, a u prostorijama škole otvorena je izložba koju su pripremile članice Udruge kostelskih žena kao sjećanje na vlč. Josipa Rukelja. U večernjim satima kraj crkve sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača. Na Uskrs, kako je i uobičajeno, bit će proslavljena misa jutarnjica uz blagoslov hrane, nakon koje će se oglasiti pucnjevi kostelskih pištola, dubrovačkih trombuna i topa iz Bakra u čast Isusova uskrsnuća, dok će se središnja uskrsna svečanost održati u 16 sati, uz misu večernicu i Limenu glazbu Pregrada. Na Uskrsni ponedjeljak manifestacija se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru, gdje se održava peto Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, uz cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca.
Uskrsne će pištole utihnuti tek na Bijelu nedjelju, kada će svečanim programom i streljanjem kraj kapele sv. Štefana, biti obilježen Dan grada Pregrade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba