[FOTO & VIDEO] U Krapinu su, tradicionalno dan prije proslave Uskrsa stigle povijesne postrojbe iz Republike Hrvatske, koje sudjeluju na manifestaciji “Kostelska uskrsna pištola”

TO JE DIO NAS: “Kada u nedjelju ujutro zagrme pištole, mnogim će ljudima zadrhtati srce i sjetit će se nekih prošlih vremena, dijela svog identiteta kojeg čuvamo”

Objavljeno: 20.04.2019. zagorjeinternational

U Krapinu su, tradicionalno dan prije proslave Uskrsa stigle povijesne postrojbe iz Republike Hrvatske, koje sudjeluju na manifestaciji “Kostelska uskrsna pištola”.

Nakon mimohoda kroz Krapinu, povijesne postrojbe podnijele su ispred zgrade Županije prijavak dožupanu Anđelku Fereku – Jambreku te je potom održan prijem, na kojem su bili i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina.
– Tradicija proslave Uskrsa kao što se to čini u Kostelu je unatrag mnogo godina, zapisi govore od 1523. godine, to je dio naše povijesti, dio Zagorja i dio kršćanstva. Zahvaljujući našim povijesnim postrojbama tradicija živi i dalje – kazao je dožupan Ferek – Jambrek, na kojeg se nadovezao i krapinski dogradonačelnik Kozina, rekavši kako je sve što je tradicija Zagorja ujedno i tradicija Krapine. – Imamo bogatu, raznovrsnu i slavnu prošlost kojom se možemo podičiti, jer sve to je bilo temelj je onog što proživljavaju današnje generacije te zalog za još bolje sutra – kazao je Kozina.

Čuvanje i promocija

A domaćin povijesnim postrojbama nakon Krapine postaje Pregrada, čiji je gradonačelnik Marko Vešligaj rekao da ovakva tradicija za žitelje čitavog Zagorja, a pogotovo pregradskog kraja znači jako puno.
– To je jedan od glavnih identiteta Pregrade, tradicija usađena u svim stanovnicima našeg kraja, koja se danas proširila diljem Zagorja. Samo na području Pregrade imamo sedam udruga koji čuvaju tu tradiciju, a najpoznatija je Kostelska pištola – Keglevićeva straža iz Kostela, koja je dio povijesnih postrojbi RH i Europske unije. To je nešto što svi zajednički moramo čuvati, unaprjeđivati i promovirati, jer jako je važno da tu baštinu i dalje prenosimo na naše nasljednike. Kostelska uskrsna pištola proglašena je za jednu od najboljih tradicionalnih manifestacija kontinentalnog turizma RH i vjerujemo da će dobiti još mnoga priznanja, no to je prije svega tradicija i u nedjelju ujutro, kada će se čuti pucnjevi iz pištola i mužara, siguran sam da će mnogim ljudima zadrhtati srce i da će se sjetiti nekih prošlih vremena, dijela svojeg identiteta kojeg svi zajedno čuvamo – kazao je Vešligaj, koji je najavio da će se u nedjelju i sam pridružiti kuburašima i zapucati iz pištole.
A postrojba domaćin, Kostelska pištola – Keglevićeva straža ove godine po 496. puta održava organizirano pucanje pod zidinama Kostelgrada u Kostelu.
– U Kostelu se živi za taj dan, jer iako se danas puca diljem Zagorja, mora se znati da je sve počelo u Kostelu 1523. godine. Zato nam se i pridružuju povijesne postrojbe iz cijele zemlje, a ovdje ih imamo osam iz juga, istoka i sjevera zemlje. Naša manifestacija završava sljedeće nedjelje, na Dan grada Pregrade, kada će nam se pridružiti još 12 postrojbi iz cijele Hrvatske, te po jedna postrojba iz Hercegovine i iz Slovenije, tako da možemo reći da će ove godine Pregradom prodefilirati 20-ak povijesnih postrojbi i da će manifestacija biti međunarodnog karaktera – kazao je zapovjednik Kostelske pištole – Keglevićeve straže Milan Flegar.

Svijeće za Lj. Gaja

Nakon prijema, ispred spomenika Ljudevitu Gaju na središnjem krapinskom trgu zapaljene su svijeće povodom 147. obljetnice smrti ovog velikana koji je ostavio neizbrisiv pečat u hrvatskoj povijesti sa svojom ulogom u buđenju nacionalne svijesti i stvaranju kulturnih i političkih preduvjeta za objedinjavanje hrvatskih zemalja u jedinstvenu cjelinu.
Inače, tradicionalna, 496. po redu manifestacija “Kostelska uskrsna pištola” bit će svečano otvorena u 14 sati na zidinama Kostelgrada. Uz povijesnu postrojbu Krapinsko – zagorske županije “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, koji je organizator ovog događaja, svečanosti će prisustvovati povijesne postrojbe iz Dubrovnika, Bakra, Varaždina, Karlovca i Turopolja, ali i Počasno – zaštitna bojna RH te pristožerna postrojba Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Nakon ceremonije otvorenja na Starom gradu, program će se preseliti u Područnu školu Kostel, gdje će biti otvorena izložba starih fotografija “Kostel od 1940. do 1980.“, a koju priprema Udruga kostelskih žena, kao sjećanje na vlč. Josipa Rukelja, dok će u kulturno – umjetničkom programu na igralištu škole nastupiti KUD Pregrada i Barajt band. U večernjim satima u crkvi sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba