[FOTOGALERIJA] Otvorena izložba “Veliki Tabor u 20. stoljeću”, koja se može razgledati čak do 20. prosinca 2019. godine

Među više od 80 eksponata i prvi put viđene fotografije Tita i Jovanke za njihova posjeta desinićkom dvorcu 1968. godine

Objavljeno: 10.11.2018. Alen Brodar

U Dvoru Veliki Tabor u petak je otvorena izložba “Veliki Tabor u 20. stoljeću”, autorice Renate Dečman, kustosice i voditeljice Muzeja.

Nakon što je Renata Dečman pozdravila sve okupljene, predstavila izložbu i objasnila što ju je motiviralo da odabere upravo 20. stoljeće kao njenu temu, krapinsko – zagorski dožupan Anđelko Ferek – Jambrek i službeno ju je proglasio otvorenom.

Slike Otona Ivekovića

Prisutni su imali priliku vidjeti više od 80 eksponata – brojne fotografije i razglednice, knjige, časopise, slike Otona Ivekovića, zatim predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor iz ostavštine Josipa Štimca, kao i druge izložene predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju.

Mnoge od izloženih fotografija i razglednica, posjetitelji do sada nisu imali prilike vidjeti. Među njima se nalaze i po prvi puta viđene fotografije predsjednika Josipa Broza Tita koji je 1968. godine Veliki Tabor posjetio sa suprugom Jovankom.

Osim brojnih predmeta, prikazivane su i scene napada kmetske vojske na Tahyjev grad iz višestruko nagrađivanog filma Seljačka buna 1573, poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimane u Velikom Taboru 1975. godine.

Nastup ŽVS-a “Sotelia”

Uz više od 90 posjetitelja, otvorenju izložbe koja ostaje otvorena čak do 20. prosinca sljedeće godine, prisustvovali su i načelnik Desinića Zvonko Škreblin, direktor Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, Milan Kladnički, ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar te voditeljica Muzeja seljačkih buna i zamjena ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja, Vlatka Filipčić Maligec.

Događanje je bilo upotpunjeno izvrsnim glazbenim nastupom Ženskog vokalnog sastava “Sotelia” iz Huma na Sutli na čelu s umjetničkim voditeljem Sinišom Miklaužićem.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba