U Gimnaziji A. G. Matoša u Zaboku dodijeljeno 87 županijskih stipendija – za nadarene učenike, po socijalnom kriteriju i za deficitarna zanimanja

“Ovo je velika pomoć te motiv da budemo što bolji, kako bismo na natjecanjima promovirali Zagorje u Hrvatskoj i van nje“

Objavljeno: 10.11.2018. ivanabelosevic

U Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku dodijeljene su stipendije učenicima srednjih škola za ovu školsku godinu. Ukupno je dodijeljeno 87 stipendija koje iznose 400 kuna mjesečno i to 38 u kategoriji nadarenih, 36 po socijalnom kriteriju i 13 stipendija za deficitarna zanimanja (zidar, keramičar, vodoinstalater, stolar i konobar op.a.).

Preko 220 stipendija

Među dobitnicima stipendija za nadarene učenike je i Blaž Stužić, učenik gimnazije u Zlataru.

– Veoma sam zadovoljan i smatram da je to lijep prikaz našeg rada i truda koje smo uložili u naše školovanje i velika pripomoć našem školovanju i aktivnostima te motiv da na natjecanjima budemo što bolji, kako bismo ostvarili što bolje rezultate i promovirali našu Krapinsko – zagorsku županiju u Hrvatskoj i van nje – rekao je Blaž.

Stipendije su podijelili zamjenici krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek, zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek te predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško. Prisutan je bio i župan Željko Kolar, koji je rekao da su stipendije podijeljene u kategoriji izvrsnosti, socijalnoj kategoriji i za deficitarna zanimanja, a 46 stipendija naslijeđeno je od prošle godine.

– Završen je i natječaj za studentske stipendije, koje ćemo podijelili za dva do tri tjedna. To će biti preko 220 stipendija u vrijednosti oko 1,3 milijuna kuna. Kad govorimo o srednjoškolcima moramo reći da je na području Krapinsko – zagorske županije besplatan prijevoz za sve učenike, jer subvencioniramo prijevoz autobusima i željeznicom. Trenutno imamo 75 milijuna investicija u energetske obnove škola, izgrađujemo dvije škole. Investicije preko 130 milijuna kuna u školstvo i naglašavam ponovno da je ovaj drugi moj mandat i mojeg tima prije svega vezan na obrazovanje i zdravstvo – naglasio je župan Kolar.

Više za deficitarna zanimanja

– Posebno smo izdvojili stipendije za deficitarna zanimanja, a što smo ih izdvojili samo 13 ne treba zabrinjavati, jer imamo duplo više upisanih učenika u obrtnička i deficitarna zanimanja nego je to bilo prošle godine, međutim, Hrvatska obrtnička komora i Ministarstvo gospodarstva, obrta i poduzetništva su također dijelili stipendije, pa je dio učenika koji je upisan u strukovne škole na području Krapinsko – zagorske županije, već dobio stipendije s njihove strane – dodao je Kolar.

Predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško kazao je da su obišli sve škole na području županije, kako bi predstavili deficitarna zanimanja.

– To je rezultiralo time da je 98 posto mjesta u tim smjerovima ove školske godine popunjeno, dok je prijašnjih godina ta brojka bila oko 75 posto i ja to smatram uspjehom. Stipendije su pravi put školovanja naših mladih generacija. Naime, raste broj obrtnika, a pomanjkanje radne snage je sve veće i moramo tražiti uvoz radne snage. To nije rješenje, nego ovo – prezentacija obrtničkih zanimanja, besplatno školovanje, stipendije i sve ono što može pomoći djeci i njihovim roditeljima – zaključio je Pleško.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba