The American Journal of Genetics:

Za alergije i astmu kriv seks između neandertalaca i homo sapiensa?

Objavljeno: 11.01.2016. zagorjeinternational

Homo sapiens je na područje današnje Europe došao iz Afrike, gdje je prije 40.000 godina zatekao neandertalca. Tisućama godina homo sapiens i neandertalac uživali su u seksu i na taj način je došlo do miješanja gena imunosustava, koji su zaslužni za kihanje, astmu i alergije. To dokazuju dvije studije objavljene u The American Journal of Genetics, a koje su nastale analizom kostiju neandertalaca pronađenih u špilji Vindija.

Zbog tadašnjeg miješanja gena, svatko od nas danas ima između 1% i 5% neandertalskog DNK.  No, osim donesenih tegoba (kihanje, astma i alergije), ti geni pomogli su modernim ljudima da se bore sa smrtonosnim bolestima. Također, geni neandertalaca zaslužni su za prilagodbu modernog čovjeka na okoliš, na način prehrane i sam opstanak.

 

Najnovije po kategorijama

BRAVO! Zlatarski mališani tijekom cijele su školske godine pomagali napuštenim životinjama – prikupljali donacije, a neki su čak i volontirali u Skloništu “Luč Zagorja”
ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

HRVATSKOJ NA RASPOLAGANJU 24,2 MILIJARDE EURA: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU u Krapini predstavilo mogućnosti koje donosi nova europska financijska omotnica 2021. - 2027.

ŽELJKO KOLAR: Županija je pripremila projekte vrijedne 1,5 milijardi kuna. ZORAN GREGUROVIĆ: Mi u Gradu Krapini jedva čekamo raspisivanje natječaja

Objavljeno: 08.06.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter