Europski broj za žurne službe

U prošloj godini na području Krapinsko – zagorske županije broj 112 nazvalo 30.800 osoba

Objavljeno: 10.02.2017. mladenmandic

 

U Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Krapini, danas je obilježena 12. godišnjica primjene europskog broja za žurne službe 112 u Republici Hrvatskoj. Uz ovu obljetnicu, Područni ured za zaštitu i spašavanje iz Krapine, za nešto više od stotinjak učenika nižih razreda krapinske OŠ Augusta Cesarca, prezentirali su mališanima kako postupati u slučaju požara, potresa i drugih elementarnih nepogoda i postupke spašavanja u takvim situacijama.

Evakuacija u slučaju potresa

Nakon polusatne edukacije, provela se evakuacija djece i djelatnika škole na školsko igralište uz pretpostavku da je nastupio potres. Na školskom igralištu mališani su nakon toga mogli popričati i s predstavnicima žurnih službi – Hitne medicinske pomoći, Hrvatske gorske službe spašavanja, vatrogasaca i policije, te razgledati njihovu opremu i vozila te nešto naučiti o radu i funkcioniranju ovih službi u sustavu civilne zaštite.
Dražen Strabić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Krapina i Stjepan Peh voditelj Županijskog centra 112 iz Krapine, rekli su kako su tijekom prošle godine na području Krapinsko – zagorske županije, na broj 112, evidentirali ukupno 30.800 poziva odnosno dnevno od 80 do 100 poziva. Iz godine u godinu taj se broj povećava, što znači da su ga građani prepoznali.

Sve manje zloupotreba

Najviše poziva, rekao nam je Strabić, odnosilo se na hitnu pomoć, vatrogasne intervencije te potrebu za intervencijom policije. Dodaje i kako je iz godine u godinu i sve manje zloupotreba poziva na broj 112, odnosno da je više od 80 posto poziva na koje službe moraju intervenirati vjerodostojan, dok se tek oko 20 posto odnosi na lažne dojave ili pak na one gdje nije bila potrebna nikakva intervencija hitnih službi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba