DVOR TRAKOŠĆAN: Povodom ulaska Hrvatske u Schengen, otvorena izložba ‘Tangenta’

“Umjetnici u svojim djelima otvaraju nove vidike i brišu sve granice, baš kako je sada izbrisana i ova između Hrvatske i Slovenije”

Objavljeno: 14.01.2023. Vanja Hozmec

U Dvoru Trakošćan otvorena je skupna likovna izložba članova i članica Društva likovnih umjetnika Maribor pod nazivom ‘Tangenta’, a koja je otvorena povodom nedavnog ulaska Hrvatske u Schengenski prostor i ukidanja granica.

Likovni kritičar Mario Bendić je komentirao je da izložene slike prikazuju brojne prirodne motive, motive kozmosa te razne nadrealističke vedute imaginarnih gradova, a isto tako, dodao je da se, osim figurativnih, na izložbi mogu pronaći i apstraktne slike.   

Predsjednik Hrvatsko – slovenskog društva prijateljstva općine Bednja Mirko Bistrović na početku je pozdravio uvažene goste, a potom je istaknuo da je ovaj kulturni događaj od velike važnosti zbog toga što su Hrvatska i Slovenija, micanjem granica, sada postale još bliže. 

Predsjednica Hrvatsko – slovenskog kulturnog društva u Mariboru Koraljka Čeh također je istaknula kako je ulazak Hrvatske u Schengenski prostor vrlo značajan za ove dvije susjedne zemlje, a potom je rekla par riječi o samoj izložbi.

Primljeni širokih ruku 

– Izložbom na kojoj je izloženo 30-ak djela, htjeli smo prikazati neke dodirne točke koje imaju Slovenci i Hrvati, zato izložba ujedno i nosi naziv ‘Tangenta’. Moram zahvaliti svima koji su sudjelovali u njenoj realizaciji, a posebice gospodinu Ivanu Mravlinčiću, v.d. ravnatelja Dvora Trakošćan i gospodinu Bistroviću da su nas primili ovdje širokih ruku. Ova izložba i sam ovaj događaj je sjajan način za obilježavanje ulaska Hrvatske u Schengen jer umjetnici u svojim djelima otvaraju nove vidike i brišu sve granice, baš kako je sada izbrisana i ova između Hrvatske i Slovenije – rekla je Čeh. 

V.d. ravnatelja Dvora Trakošćan Ivan Mravlinčić podsjetio je okupljene da je posljednja zajednička izložba održana 2010. godine, a ta je izložba ujedno označila i početak suradnje s Društvom likovnih umjetnika Maribor. 

– Dosad smo uvijek imali problema s granicama, ali ovom prilikom moram napomenuti da umjetnici ne poznaju granice, kojih sada više nema, kako je već rečeno. Ovaj tu dio Hrvatske više gravitira prema Sloveniji, tako da sada imamo još bolje mogućnosti za suradnje poput ove izložbe – rekao je Mravlinčić. 

Načelnik Bednje Damir Poljak rekao je da prijateljstvo između dva naroda, Hrvata i Slovenaca, postoji oduvijek te da granice među njima zapravo nikada nisu postojale.

Jednake blagodati, jednaki tereti

– I jedni i drugi smo jednako uživali blagodati života i nosili smo jednake terete, a prijateljstvo je raslo i razvijalo se. Ova je izložba samo jedan od rezultata. Izuzetno sam ponosan da smo ovdje na granici, gdje možemo svjedočiti ovom prijateljstvu – poručio je Poljak. 

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec službeno je otvorila izložbu i naglasila da nas kultura sve povezuje.

– Ona priča univerzalnim jezikom, jezikom koji je svima razumljiv. Upravo ove izložene slike bude u svima nama određene emocije i želja mi je da te emocije ponesemo s ove izložbe. Granice su postojale, no u suživotu, one među vama nisu bile što se vidjelo na poštivanju tradicije, kulture i jezika jednog naroda, istovremeno uvažavajući svoj – poručila je Zagorec. 

Organizatori izložbe su Hrvatsko – slovensko kulturno društvo u Mariboru, Društvo likovnih umjetnika Maribor, Općina Bednja, Hrvatsko – Slovensko društvo prijateljstva općine Bednja te Dvor Trakošćan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba