ZAGORJE - SREDIŠTE CRNOG TRŽIŠTA ORUŽJEM: U pivnici u Mokricama uhićen poznati poduzetnik iz Bedekovčine, 300 tisuća eura vrijedna 'roba' koju je nudio 'undercover' policajcu trebala je otići za Ukrajinu?

˝Znam da se prodaje pod stolom. Rokaju oni na crno˝

Objavljeno: 21.09.2022. Marta Čaržavec

Svježe priopćenje zagrebačke policije o raspletu filmskog uhićenja o kojem smo pisali prošlog četvrtka i prenijeli svjedočanstva osoba koje su se u tom trenutku nalazile u pivnici u Mokricama dobiva epilog, klupko se polako raspetljava, poznatije je sve više i više informacija…

Detalji

Podsjetimo, zagrebački su policajci u suradnji sa zagorskim i u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Zlataru dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad trojicom Hrvata starosti 38, 39 i 62 godina.

Prema najnovijem policijskom izvješću, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je tijekom ove godine osumnjičeni 38-godišnjak kroz aplikacije za komunikaciju na internetu na ilegalnom tržištu nudio na prodaju veću količinu oružja i streljiva koja je bila u posjedu osumnjičenog 62-godišnjaka.

Sudeći po izvješću i izjavama svjedoka poznatih redakciji, proteklog četvrtka (kada su u pivnicu upali specijalci s fantomkama i oružjem) trebala se zbiti prodaja veće količine streljiva i automatskog oružja, no nije sve išlo po planu pa je tom prilikom pronađeno i privremeno oduzeto 106.410 komada streljiva različitih vrsti i kalibara, jedna automatska puška marke ˝Crvena zastava˝ s tri pripadajuća spremnika i jedan automatski pištolj iste marke, poznatiji kao ˝Škorpion˝ s pripadajućim spremnikom.

˝Tloriss˝

Budući da ni od zagrebačke niti od zagorske policije nismo dobili nikakve detaljnije informacije prema napisima portala Telegram radi se o Marijanu Vurneku, 62-godišnjem nagrađivanom obrtniku iz Bedekovčine koji se zajedno sa sinom Zoranom (38) i s izvjesnim Danijelom Gotovinom (39) nalazi u istražnom zatvoru. Gotovina je, neslužbeno doznajemo, na ispitivanju kazao kako je oružje bilo namijenjeno za Ukrajinu.

Obrt o kojem govorimo osnovan je 6. listopada 1984. godine, a bavi se popravkom oružja, trgovinom i uslugama sa sjedištem u naselju Grbovec na području općine Bedekovčina, a nosi ime ˝Tloriss˝. Vlasnik kao i njegov sin poznati su kao vozači motocrossa, ali i po svom angažmanu kroz aktivnosti ˝Moto racing teama Bedekovčina˝. Vurnek je inače i nagrađeni obrtnik od strane Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije pa mu je tako 2012. godine dodijeljena brončana plaketa za postignute uspjehe i doprinos razvoju obrtništva. Na lokalnim izborima 2013. godine bio je na kandidacijskoj listi za izbor članova Općinskog vijeća općine Bedekovčina pod Socijalno – liberalnom strankom.

Djelatnosti koje su pripisane obrtu su; cestovni prijevoz robe, trgovina na malo novom robom u specijaliziranim prodavaonicama, trgovina na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, ostale zabavne i rekreacijske djelatnosti i popravak proizvoda od metala. Nazvali smo broj mobilnog telefona objavljen pod rubrikom ‘kontakti’ pa se ispostavilo da je to broj Marijana Vurneka. Logično je da na naš poziv nije odgovorio, ali se ista stvar dogodila i prilikom kontaktiranja ˝Tlorisseve˝ poslovnice. Iako slušalicu nije nitko podigao, okrenuli smo par brojeva osoba, također poznatih redakciji…

Vurnek i klopka

– Znam da se prodaje pod stolom. Oni imaju i ovaj dućan u Zaboku i u Bedekovčini. Rokaju oni na crno – kaže nam jedan sugovornik.

– Poznato mi je to prezime. Bila je policija u petak u Zaboku kod Mirnovec shopa. Puno ih je bilo. Sjedio sam u kafiću pa sam vidio. Taj dućan glasi na Marijanovu snahu i njenog supruga – ispričao nam je drugi.

Iz iskaza koje su nam dali svjedoci prošlog tjedna lako je zaključiti kako je Vurnek tog dana upao u policijsku klopku.

– Sve je bilo normalno, gosti su sjedili, pili kave, večerali. Oni su sjedili za jednim stolom, a stol do njihovog došla su još četvorica. Došli su s tri auta. Nakon toga su se četvorica digla i došla do jednog od ovih koji su večerali i zgrabili ga i odnijeli van, bacili ga u bunker. Nakon toga su se, vratili i legitimirali cijeli stol. Bilo je zbilja filmski, ti koji su uhićenje izvršili došli su u fantomkama, specijalci s oružjem. Taj kojeg su uhitili, netom prije nego se cijeli događaj odvio prokomentirao je kao ˝Idemo˝, na što je drugi (undercover policajac) rekao ˝Ne, ne, ne idemo još. Čekam prijevoz˝. I onda bam. Upadaju specijalci – kazali su nam.

Ranije navedeno potvrđuje i Telegram koji piše kako se radilo upravo o oružju u Vurnekovom vlasništvu, a nakon što je s undercover policajcem dogovorili kupovinu, upadaju u zasjedu.

Centar

Zanimljivo je kako je još jedna zagorska obitelj punila medijske stupce 2006. godine zbog ilegalne proizvodnje oružja, a tada je Zagorje etiketirano kao centar oružane industrije za europske kriminalce.

Radilo se o obitelji vrlo sličnog prezimena – Vugrek. Naime, 63-godišnji Mirko Vugrek koji je slovio za vrlo preciznog mehaničara i oružara, a još je poznatiji kao tvorac prve hrvatske strojnice Agram, uhićen je u MUP-ovoj akciji razbijanja ilegalne proizvodnje, krijumčarenja oružja i droge tada kodnog imena ˝Okidač˝ koja je izvedena 6. lipnja 2006. godine.

Interpol je pak još 2000-e utvrdio da se u desecima zagorskih sela ilegalno proizvode strojnice, poluautomatski pištolji, prigušivači i mobiteli iz kojih se može pucati. To se oružje onda plasiralo u Zapadnu Europu na korištenje gangsterima, teroristima i krijumčarima droge, a prodaje se kako pišu mediji i ispod pulta u trgovinama sa špijunskom opremom ‘spy-shopovima’. Prema zemljovidu inozemnih policije, oružje se ilegalno proizvodilo u Donjem Maclju, Ivancu, Krapini, Žarovnici, Lepoglavi, Budinšćaku, Radoboju, Klanjcu, Gornjem Jesenju, Prigorju, Zaboku, Novom Golubovcu i Velikom Trgovišću. Taj je lanac bio povezan s punktovima u Sesvetama, Ivanić Gradu, Samoboru i Ludbregu, a sada se na toj karti nalazi i Bedekovčina.

Izgleda da je Zagorje, kao pitomo područje s uljudnim ljudima, zapravo središte crnog tržišta koje traje desetljećima, a dokle sežu pipci ove hobotnice možda nikad nećemo saznati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba