Do ponoći traje glasanje protiv pokusa na životinjama

‘Prijatelji životinja’: Neshvatljivo je da se još uvijek oslanjamo na rezultate dobivene primitivnim i barbarskim eksperimentiranjem na životinjama

Objavljeno: 31.08.2022. zagorjeinternational

Više od milijun građana Europske unije potpisalo je europsku građansku inicijativu “Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama” i tako pozvalo Europsku komisiju da podrži i pojača postojeću zabranu ispitivanja na životinjama. 

Inicijativa je pokrenuta zato što se, unatoč aktualnoj zabrani, na životinjama i dalje testira, a testiranja se provode radi Uredbe ‘REACH’ kojom se uređuju registracija, evaluacija i autorizacija opasnih tvari te ograničenja koja se na njih primjenjuju, a to potkopava Uredbu o kozmetičkim proizvodima kojom je proglašena zabrana testiranja.

Udruga ‘Prijatelji životinja’, koja je u Hrvatskoj prikupljala potpise od 31. kolovoza prošle godine, ističe da je svaki glas važan i pozivaju sve da se upravo zadnji dan inicijative uključe više nego dosad i pozovu sve koje znaju da ostave svoj potpis. 

Strašne muke

– Što kada bismo vam rekli da tridesetak sekundi vašeg vremena može spasiti milijune od života u agoniji? Iako zvuči nevjerojatno, ovo je istina. Sjetite se samo uspjeha inicijative ‘End the cage age’! To je bila prva uspješna građanska inicijativa za dobrobit životinja u Europskoj uniji i zahvaljujući svim potpisnicima te inicijative od 2027. godine milijuni životinja više neće cijele živote provoditi u kavezima u industrijskom uzgoju. Sada je vrijeme da napravimo revoluciju i za životinje koje pate u pokusima zbog kozmetike – izjavljuju u pozivu.

Životinje rođene u laboratorijima provode živote u skučenim kavezima i umiru u stravičnim mukama. Skupinama životinja prisilnim hranjenjem, injekcijom ili inhalacijom, daju različite doze tvari. Najčešće se radi o iznimno bolnim testovima koji im uzrokuju dugotrajne bolove, paralizu te krvarenja iz očiju i usta.

Etički neprihvatljivo 

– Pokusi na životinjama ne samo da su etički neprihvatljivi i potpuno nepotrebni nego su i znanstveno nepouzdani. Neshvatljivo je da se još uvijek oslanjamo na rezultate dobivene primitivnim i barbarskim eksperimentiranjem na životinjama, uz brojne dostupne sofisticirane i znanstveno precizne neživotinjske metode testiranja – dodaju ‘Prijatelji životinja’ i zahvaljuju svima koji su svojim potpisom već zatražili od Europske komisije da se obveže na podnošenje zakonodavnog prijedloga koji će sadržavati plan za postupno ukidanje svih ispitivanja na životinjama u EU-u prije kraja tekućeg saziva Europskog parlamenta.

Europska građanska inicijativa može se potpisati ovdje, a više informacija o okrutnosti pokusa na životinjama može se naći na službenim stranicama Udruge ‘Prijatelji životinja. 

Veganska kozmetika, koja nije testirana na životinjama i nema sastojke životinjskog podrijetla, naći će se na štandovima brojnih izlagača 14. ‘ZeGeVege’ festivala 23. i 24. rujna zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba