Uz predavanje i radionicu “Humor u zdravstvu“

KRAPINSKE TOPLICE: U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Objavljeno: 07.05.2024. zagorjeinternational

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u ponedjeljak je obilježen Međunarodni dan sestrinstva, koji se inače obilježava svake godine 12. svibnja. Taj dan je odabran zbog datuma rođenja i sjećanja na čuvenu Florence Nightingale, utemeljiteljicu modernog sestrinstva. U Bolnici je obilježen prigodnim predavanjem za medicinske sestre i tehničare na temu “Humor u zdravstvu“, a predavanje, radionicu i trening su održali Zoran Vukić i Ivan Horvat iz Udruge CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora.

Ivan Horvat i Zoran Vukić

Tom prigodom je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Danijela Barić naglasila važnost sestrinske profesije rekavši da biti medicinska sestra ili tehničar nije samo zanimanje, nego prije svega poziv. 

– Sretna sam što danas mogu s kolegicama i kolegama obilježiti Međunarodni dan sestrinstva na jedan drugačiji, za nas novi način. Prijašnjih godina praksa je bila da na navedeni dan medicinske sestre/tehničari za svoje kolege i goste pripreme predavanja aktualnih tema. No, kako sad već drugu godinu za redom planiramo i provodimo Plan edukacija i radionica samostalno te u suradnji s drugim zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, njih 15 godišnje, možemo reći da si na “naš dan“ možemo priuštiti nešto drugačiju ulogu. Iznimno mi je zadovoljstvo da su to ove godine bili Crveni nosovi s kojima imamo hvaljenu suradnju na našem Odjelu za medicinsku rehabilitaciju djece. Njihova tema “Humor u zdravstvu“ je upravo ono što nam svim treba i svakako koristi s obzirom na izazove i stresne situacije koje nam profesionalna svakodnevica nosi. Naša proslava tu ne prestaje, u nastavku slijedi zajednički izlet kojem se svi veselimo. Koristim priliku da svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitam Međunarodni dan sestrinstva te zahvalim na trudu, radu, stručnosti i požrtvovnosti koju ulažu u svakodnevni rad s našim pacijentima. Naše zanimanje je i naš životni poziv, iznimno važan za funkcioniranje zdravstvenog sustava te nam glavna težnja mora biti očuvanje i razvoj sestrinstva kakvo svi zaslužujemo – rekla je Barić. 

Čestitkama se pridružio i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Danijel Javorić Barić naglasivši koliko je ponosan što bolnica zapošljava 227 medicinskih sestara/ tehničara te se nada da će ih u budućnosti biti još veći broj. Zahvalio im je na svakodnevnoj brizi i skrbi za pacijente. Naglasio je kako se, sa svojim timom, svakodnevnim naporima trudi učiniti bolnicu poželjnim poslodavcem kako za medicinske sestre i tehničare tako i za ostale medicinske i nemedicinske radnike.

Prigodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, predavanje i radionicu na temu “Humor u zdravstvu“ održao je Zoran Vukić, osnivač CRVENIH NOSOVA i klaunovadoktora te se osvrnuo na održano predavanje.

– Nakon poziva i uspješno realiziranog gostovanja klaunovadoktora u Specijalnoj bolnici za fizikalnu rehabilitaciju Krapinske Toplice u prosincu 2023.godine, odnosno njihovom Odjelu za rehabilitaciju djece, nastavili smo suradnju te pronašli način uspostavljanja redovnog programa donošenja životne radosti. Djeca pacijenti i osoblje bolnice su pozdravili početak redovnih posjeta klaunovadoktora koji svojom maštovitošću i radošću uspješno preokreću djeci duge dane provedene na rehabilitaciji u ljepše i razigranije trenutke, te na taj način “skraćuju“ vrijeme oporavka i unaprjeđuju kvalitetu života tijekom rehabilitacije – istaknuo je Vukić. 

Ekspertiza humora koju CRVENI NOSOVI prezentiraju govori o humoru kao komunikacijskom sredstvu kojim se olakšava komunikacija između medicinskog osoblja i pacijenata, te na taj način doprinosi humanizaciji boravka pacijenata na liječenju u bolnici. Program “Humor u zdravstvu” je priznat od Hrvatske komore liječnika i Hrvatske komore medicinskih sestara, te se sudjelovanje na programu boduje unutar navedenih komora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba