Moćni lovci i novi zaštitnici hrvatskog zračnog prostora

Stiže prvih šest ‘Rafalea’ koje je Hrvatska kupila od Francuske

Objavljeno: 24.04.2024. zagorjeinternational

U Hrvatsku stižu prvi primjerci višenamjenskih borbenih aviona ‘Rafale’. Ministar obrane Ivan Anušić najavio je da će piloti HV-a koji su prošli obuku u Francuskoj, ovog četvrtka u Hrvatsku dovesti prvih šest komada od ukupno 12.

– Povijesnim preletom od Bordeauxa do Zagreba, u trajanju od 1:40 sati, piloti pobjedničke Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj, u četvrtak će u Hrvatsku dovesti moćne lovce i nove zaštitnike našeg zračnog prostora – pohvalio se ministar objavom na X-u.

Anušić je dodao je da je ovo ‘modernizacija borbene letačke flote’ i ‘najveće ulaganje Vlade i Ministarstva obrane u Hrvatsku vojsku i sigurnost Domovine.

Na obuku je poslano 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine, piše Net.hr. Na avione spremno čekaju i hangari u kojima će stajati dok nisu u zraku.

MORH je najavio da će svečani doček aviona biti u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici, a sve počinje u 12:30. Stiže i predsjednik Zoran Milanović. MORH je na svojem YouTube kanalu objavio i video-najavu dolaska novih zrakoplova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba