Sve to u okviru 'Dana Željke Boc'

MARIJA BISTRICA: U Noći knjige organizirane dvije zanimljive tematske radionice

Objavljeno: 24.04.2024. zagorjeinternational

Općinska knjižnica i čitaonica u Mariji Bistrici i ove godine je obilježila Noć knjige, a bogat program pod nazivom I. Pjesnički seminar u okviru Dana Željke Boc 2024. održan je 23. travnja, piše Radio Marija Bistrica.

Na rasporedu su bile dvije radionice koje su tematski obuhvatile pisanje i govorenje pjesama.  

Radionicu ‘Izvođenje pjesme’ vodila je prof. Rosanda Tometić, a na njoj se osvještavao način na koji se pjesme čitaju i kako se recitiraju. Sudionici su vježbali čitanje iste pjesme kako bi uočili govorna obilježja svojih različitih izvedbi. Slušajući izvođenje drugih, sudionici su imali zadatak uočiti utjecaj govornih i uzgovornih obilježja na primanje pjesama.

Radionicu ‘Pisanje pjesme’ vodila je prof. dr. sc. Zrinka Jelaska. Na ovoj radionici osvještavala se važnost jezičnoga tkanja pjesme (rječnik, morfologija, red riječi u rečenici, sročnost), njezina vizualnoga lika (pravopis, grafička sredstva…); njezine strukture (strofe, stihovi…); sadržaja (tema, motivi…).

A između radionica, održano je predstavljanje zbirke poezije ”Držim se za zrak” autorice Dragice Reinholz. Zbirku su predstavile sama autorica i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, a stihove je kazivala prof. Rosanda Tometić. Kako je istaknula autorica, pjesme iz zbirke nastale su uglavnom u izazovno vrijeme korona krize i potresa.

Inače, Dragica Reinholz već nekoliko godina javlja se i na Recital ljubavne poezije ”Željka Boc”, na kojem je i nagrađivana, a koji organizira Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica. Također na čelu Ocjenjivačkog suda je već godinama prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, dok je prof. Rosanda Tometić interpretatorica stihova.

Kao i svake godine, u sklopu Noći knjige, za sve posjetitelje bistričke knjižnice, koji već nisu članovi, osigurana je besplatna godišnja upisnina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba