Dvoje Srba stalo u njihovu obranu, pa i oni dobili batina

PROSVJEDNA NOTA: Zagrepčani stradali u makljaži u Pančevu – sve zbog nacionalne pripadnosti

Objavljeno: 16.04.2024. zagorjeinternational

Nakon napada na četvoricu hrvatskih državljana u blizini lokala u Pančevu, u utorak ujutro reagiralo je i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova koje je poslalo prosvjednu notu Srbiji. O svemu su se oglasili priopćenjem koje prenosimo u nastavku. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je prosvjednu notu Republici Srbiji povodom ničime izazvanog teškog fizičkog napada, koji se dogodio 13. travnja 2024. u Pančevu, na četvero hrvatskih državljana, kao i na dvoje srpskih državljana koji su stali u njihovu obranu. 

MVEP izražava najoštriju osudu ovog čina, koji je prema dostupnim informacijama očito nacionalno i etnički motiviran. 

MVEP očekuje hitnu i jasnu javnu osudu tog napada od strane dužnosnika Republike Srbije, traži žurnu dostavu svih relevantnih informacija vezanih za djelovanje policijskih i pravosudnih tijela Republike Srbije u ovom konkretnom slučaju, te očekuje primjereno kažnjavanje počinitelja. 

Kako podsjeća 24sata, četvorica mladića osumnjičena su za napad koji se dogodio u subotu rano ujutro. Sumnjiči ih se da su po nacionalnoj osnovi vrijeđali muškarce iz Zagreba. 

Saslušani su u Višem javnom tužiteljstvu u Pančevu zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. 

Kako se navodi u priopćenju, oni su rukama, nogama i remenima udarali oštećene N. K. i K. R., kao i B. L. (38) iz Pančeva i M. C. (39) iz Niša, dvojicu državljana Republike Srbije, uslijed kojih su oštećeni zadobili lake tjelesne ozljede u području glave i tijela. 

Po prijedlogu tužiteljstva da se svim osumnjičenima odredi pritvor, Viši sud u Pančevu je odredio pritvor osumnjičenom Ž. M. u trajanju do 30 dana zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom razdoblju ponoviti kazneno djelo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba