Radoboj je iznimno bogato arheološko nalazište još od pradavnih vremena

RADOBOJSKA KULTURNA BAŠTINA: U Matici hrvatskoj u Zagrebu predstavljen prvi ciklus

Objavljeno: 15.04.2024. zagorjeinternational

U organizaciji Matice Hrvatske, Odjela za arheologiju i etnologiju, u Zagrebu se u utorak 9. travnja održao prvi ciklus Znanstveno-popularnog programa ‘Hrvatsko arheološko i etnološko nasljeđe’. Radoboju i Radobojskoj kulturnoj baštini pripala je čast da bude prva u predstavljanju ovog zanimljivog programa koji ima za cilj popularizirati i javnosti predstaviti baštinu i kulturne posebnosti na razini Hrvatske.

Važna uloga sumporokopa i ugljenokopa u formiranju Radoboja

Program je započeo uvodnim govorom načelnika Radoboja Anđelka Topolovca, putem kojeg je naglasio vrijednost ovakvih promocija radobojske baštine.

O Radobojskoj kulturnoj baštini predavanje je održala ravnateljica Muzeja ‘Radboa’ Ivana Hazulin Pospiš. Naglasila je zanimljivost i važnost radobojskog lokaliteta koji počiva na industrijskoj baštini jer su sumporokop i ugljenokop imali važnu ulogu u formiranju samog naselja i gospodarskog razvoja, a također su i bili značajni u znanstvenom pogledu. U svom izlaganju objasnila je zavisnost rudarstva, fosila i arheologije u Radoboju čiji se eksponati čuvaju u Muzeju ‘Radboa’.

Izlaganje ‘Šetnja kroz radobojsku pretpovijest i aktualna arheološka istraživanja’ održao je dr. sc. Davor Špoljar, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Pregrada i v.d. ravnatelja Muzeja grada Pregrade. Špoljar je napomenuo da je Radoboj iznimno bogato arheološko nalazište naseljeno od pradavnih vremena, s brojnim prapovijesnim i antičkim predmetima. Predstavljen je pregled na prijašnja i recentna arheološka istraživanja zaštićenih arheoloških lokaliteta koja su se odvijala od 19. stoljeća pa sve do 2022. godine.

Zvjezdana Jembrih, prof. mr. art. Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, održala je predavanje ‘Projekt i izložba SOS za svece, kapela sv. Jakoba – kulturnopovijesni i sakralni krajolik’. Prof. Jembrih opisala je nastanak i tijek projekta ‘SOS za svece’ koji je vezan uz gotičku crkvu svetog Jakoba na Očuri, Gorjani Sutinski te je rezultirao izložbom ‘Sveci s bregov’ i zbornikom radova sa stručno-znanstvenog skupa ‘Dan Očure’. U projektu su surađivali Muzej ‘Radboa’, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Konzervatorski odjel u Krapini, Općina Radoboj i niz znanstvenih institucija.

Etnografska istraživanja radobojskog područja

Prošle godine projektu ‘SOS za svece – Sveci s bregov’ dodijeljena je nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske u kategoriji zaštite kulturne baštine. Posljednje izlaganje s temom ‘Etnografska istraživanja i dokumentiranje etnografskog gradiva radobojskog područja’ održala je doc. dr. sc. Lidija Bajuk uz asistenciju studentice Lare Jurinjak.

Tradicija i predaja koje se prenose s koljena na koljeno, priče i svjedočanstva temeljna su za ovakav vid istraživanja koja su se zadnjih nekoliko godina provodila na prostoru Radoboja i koji je bogat zanimljivim informacija i poimanjima svakodnevnog života koja su predstavljena ovim izlaganjem.

Prvi ciklus znanstveno-popularnog programa ‘Hrvatsko arheološko i etnološko nasljeđe’ upotpunile su zagorskim pjesmama Radobojske pučke pjevačice. Radoboj se zaista može podići bogatom kulturnom baštinom i prirodnim ljepotama sa šarolikim i razvedenim krajolikom koji čine ovu zagorsku općinu vrijednom posjeta, zaključak je ovog programa koji će se nadalje nastaviti i promovirati posebnosti radobojskog kraja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba