Hrvatske ceste na području Kumrovca ulažu značajna sredstva u unapređenje sigurnosti prometa

Uz rekonstrukciju ceste prema Zagorskim Selima, uređenje ceste DC 205 i parkirališta, u centar Kumrovca stiže i semafor 

Objavljeno: 15.04.2024. VH

U Razvoru, na području Kumrovca, održana je konferencija za medije na temu projekata i povećane sigurnosti u prometu Hrvatskih cesta na prostoru Krapinsko – zagorske županije i općine Kumrovec.  

Član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić rekao je da je konferenciji prethodio radni sastanak vezan uz jednu od većih investicija, državnu cestu od Kumrovca prema Zagorskim Selima. Investicija je to vrijedna više od 3 milijuna eura. 

– Druga tema sastanka bila je državna cesta DC 205. Načelnik je zbog gustog prometa u posljednje vrijeme zamolio da se tu poveća sigurnost svih sudionika u prometu, pa smo dogovorili da će na cestu ići semafor u centru Kumrovca, a kasnije stiže i dodatna horizontalna i vertikalna signalizacija. Isto tako, dogovorili smo i uređenje parkirališta ispod Doma koje će se urediti nakon dovršenja državne ceste – izvijestio je Leverić.

Što se redoslijeda projekata tiče, nakon završetka dionice DC 225 Kumrovec – Razvor – Zagorska Sela, slijedi uređenje parkirališta koje je u vlasništvu HC-a, a potom slijede i dodatni radovi na dijelovima ceste DC 205 gdje je to potrebno. Navedeni radovi stajat će oko 200.000 eura, a što se pak semafora tiče, jedan će stajati oko 70.000 eura. 

1,4 milijarde eura

Osim o projektima na području Kumrovca, razgovaralo se i o ostalim projektima koji se odvijaju na području Krapinsko – zagorske županije.

– Morate znati da Hrvatske ceste do 2030. godine imaju investicijski ciklus od milijardu i 400 milijuna eura koliko je osigurano. Od tog iznosa, ne sjever Hrvatske, u Međimursku, Varaždinsku i Krapinsko – zagorsku županiju, ide oko 30 posto tih sredstava. Tu govorimo o dva ključna projekta koji su u završnim fazama pripreme. Prvi je brza cesta Varaždin – Đurmanec gdje je krenula studija utjecaja na okoliš, a nakon toga kroz nekoliko dana ide natječaj za ishođenje dokumentacije za izdavanje lokacijske dozvole. Očekujemo da će do lokacijske dozvole doći unutar dvije godine, a nakon toga ide raspisivanje natječaja te će dionica od Varaždina do Đurmanca biti gotova – rekao je Leverić te nastavio o drugoj ključnoj investiciji:

– Što se tiče brze ceste prema Mariji Bistrici, natječaj završava 20. travnja, nakon toga ide se s otvaranjem pristiglih ponuda i očekujemo da će u roku od nekoliko mjeseci, ako ne bude žalbi, Hrvatske ceste otvoriti natječaj i potpisati ugovor za navedenu dionicu. Moram istaknuti i da će postojeća državna cesta, nakon što se izgradi brza, ići u potpunu obnovu te će se i na njoj dići razina sigurnosti. Isto tako, u fazi smo donošenja odluke za projekt ceste Zlatar – Zlatar Bistrica koji je u zadnjoj fazi i očekujemo, ako neće biti žalbi, kroz par tjedana i potpisivanje ugovora – najavio je Leverić.

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt istaknuo je da je jako zadovoljan sa svim projektima koje Hrvatske ceste provode na području Kumrovca – od ceste prema Zagorskim Selima, do državne ceste DC 205.

– Ta nam je cesta jako opterećena otkako smo ušli u Schengen i imamo jako puno kamionskog prometa. Zbog toga smo razgovarali o dodatnoj sigurnosti na prometnici koja će se povećati spomenutom ugradnjom semafora te će tako usporiti promet u samom centru Kumrovca. Vozači znaju ponekad biti previše opušteni, a na ovaj način ćemo sigurno postići da smanje brzinu i da razmišljaju o svim dionicima prometa – rekao je Šplajt te poručio:

– Svi u Zagorju moramo biti zahvalni Hrvatskim cestama na odličnoj suradnji. Projekata je mnogo, investicije su vidljive na svakom koraku, a u razdoblju iza nas je mnogo toga odrađeno. Istaknuto je i što nas čeka u budućnosti, tako da svi zajedno moramo biti zadovoljni zbog svih investicija koje nam slijede. To je znak da Hrvatske ceste misle na sigurnost i povezanost svih građana Hrvatske – dodao je načelnik Šplajt. 

‘Brze, ali sigurne’

Saborski zastupnik Predrag Štromar istaknuo je da se cijelo vrijeme pripremala sva dokumentacija koja je potrebna prije samih natječaja za izvođenje radova.  

– Često smo imali volje i novca za izgraditi neku cestu, no ako nema dokumentacije za koju nekada treba i do tri, četiri godine, ništa od toga. Ja sam zato optimist jer vidim da se dokumentacija radi na svim potrebnim državnim cestama, a vidimo i da su osigurana sredstva – rekao je Štromar i nastavio:

– Drago mi je i da su na moju inicijativnu u Hrvatskim cestama odradili nekoliko stvari, prvenstveno govorim o klizištima. Tu smo u Svetom Križu imali veliko klizište, dulje od 300 metara, i na inicijativu građana sam kao predsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, dobio zamolbu da urgiram da se problem riješi, i riješio se. Smatram da mnogo građana od toga ima velike koristi jer su sada sigurni i mogu normalno i bez straha onuda prolaziti – poručio je Štromar.

– Moramo razmišljati o sigurnosti. Ceste koje gradimo mogu biti brže, ali moraju biti sigurne. Ovaj semafor koji stiže u Kumrovec, a na kojem će se paliti crveno svjetlo ako netko prođe iznad određene brzine, pravi je primjer – zaključio je. 

Prezentaciji projekata nazočio je i gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba