NEVOLJE U RAJU: Čak četvero policajaca se odlučilo na ovaj potez, dok neki žive u šatorima

Mještani popularne turističke destinacije spavaju u autima – stanarinu si više ne mogu priuštiti

Objavljeno: 14.04.2024. zagorjeinternational

Zbog porasta stanarina mještani španjolskog otoka Ibiza odabiru živjeti u vlastitim automobilima, piše Poslovni dnevnik

Jedan od njih je i César Nebrera koji u svojoj zelenoj Kiji stanuje posljednje tri godine. Na taj se potez odlučio jer si s plaćom kuhara ne može priuštiti stan.  

– Na Ibizi je smještaj jako skup, sve skuplji. Trošak najma u potpunoj je suprotnosti s onim što zaradite – istaknuo je Nebrera. 

Prošle je godine predstavničko tijelo policijskih snaga civilne garde izjavilo da “tri ili četiri” službenika žive u vozilima, dok neki žive i u šatorima ili zajedničkom smještaju. 

Visoke kamatne stope i inflatorni pritisci mnoge su Španjolce odvratili od kupnje nekretnina, stvarajući povećanu potražnju za najmom, što je povećalo i te troškove. Cijene najma na Balearskim otocima porasle su u prosjeku za 18 posto samo prošle godine, u usporedbi s prosječnim povećanjem od 12 posto u cijeloj zemlji, piše BBC. 

Isabel María Pérez koja radi kao blagajnica na otoku kazala je da jednokrevetna soba košta između 700 i 1000 eura mjesečno, dok skromniji stan može stajati oko 1500 eura.  

– Problem u drugim dijelovima Španjolske je taj što nema puno posla. Ovdje ima svega, ali nemate gdje živjeti – izjavila je. 

 Dok hoteli, restorani i klubovi na otoku nude radna mjesta, stanovi se iznajmljuju kratkoročno po turističkim cijenama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba