Najbolje ih je brati upravo sada

JESTE LI ZNALI? Na sjeveru Hrvatske raste najukusnija, ali i najskuplja gljiva

Objavljeno: 13.04.2024. zagorjeinternational

Širom Podravine trenutno raste jedna od najukusnijih, najzdravijih, ali ujedno i najskupljih gljiva na svijetu. Riječ je o delikatesi i pravom kulinarskom blagu koje se može pronaći na jelovnicima najekskluzivnijih svjetskih restorana i čija cijena u pojedinim državama Europe doseže basnoslovne iznose. U pitanju je smrčak, kojeg je najbolje brati upravo sada, jer kako kaže iskusni poznavatelj gljiva i član Hrvatskog mikološkog društva Danijel Balaško, ove je godine proljeće “uranilo”, a s njime i smrčci, piše Podravski list

– Bilo ih je već u ožujku, a nakon 20. travnja polako će ih biti sve manje i pojavit će se neke druge gljive. Mogu rasti doslovno svugdje, tako da pravila što se tiče staništa nema, ali vrijeme njihova pojavljivanja je proljeće. Rastu u nizinama pa čak i na planinama, ali u Podravini ih je najviše uz rijeku Dravu i to uglavnom u blizini drveća kao što su topola, jasen i brijest – pojasnio je ovaj Koprivničanac protekli tjedan prilikom gostovanja na RKC-u. 

Ono što ovu gljivu čini posebnom je, između ostalog, i njen specifičan izgled. Nema klasičan klobuk, kakav je recimo kod vrganja, već je više ovalan ili stožast. Osim toga, šuplji je i rebrast te izgledom tako podsjeća na spužvu ili na pčelinje saće. 

– Smrčci koji rastu uz rijeku Dravu uglavnom imaju više žutu, oker boju, dok su oni orijentirani na planine nešto tamniji – kaže Balaško i dodaje kako postoji gljiva nalik smrčku, ali koja prema nedavnim istraživanjima u sebi sadrži otrove. 

– Češka smrčkovica nije klasični smrčak. Mnogi ju Podravci svake godine beru, jedu i govore da im nije ništa, međutim, otrov koji u sebi sadrži u jetri se može taložiti godinama i ljudi bi se u konačnici mogli razboljeti. Smrčak u sebi isto sadrži neke toksine pa bi ga prije pripreme bilo dobro prvo malo blanširati – upozorio je ovaj iskusni poznavatelj gljiva. 

Ono što izaziva najviše polemike na sjeveru Hrvatske je cijena smrčaka, koja se uvelike razlikuje ne samo od države do države, već od grada do grada, jer riječ je o gljivi koja u Podravini nije baš toliko cijenjena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba