PROMJENA U ZADNJI ČAS: Mještani Gorjana Sutinskih umalo glasovali u klijeti kandidata na listi Fereka - Jambreka

KLIJET KAO BIRAČKO MJESTO? Skoro se (opet) dogodilo – gdje drugdje, nego u Zagorju

Objavljeno: 11.04.2024. Alen Brodar

Da živite u nekom drugom kraju Lijepe naše i da želite napraviti novi izborni stereotip o Zagorcima, postoji dobra vjerojatnost da biste nakon malo promišljanja rekli da bi Zagorci trebali glasati po klijetima.
Bi li se Zagorci na to vrijeđali ili ne, teško je pretpostaviti, vjerojatno dobar dio i bi, no sigurno je da dio njih ne bi, budući da se to u malom mjestašcu u općini Radoboj umalo ostvarilo.

Pitali DIP

Naime, kako je isprva bilo službeno objavljeno na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, za biračko mjesto u Gorjanima Sutinskim, za parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja, određena je klijet Branka Fereka – Jambreka.

Prvo u oči upada klijet, jer radi se sigurno o nekretnini koja je Zagorcima jako draga, no možda i nije najpogodnija za ozbiljne stvari poput parlamentarnih izbora, drugo, možda i nije baš najpristupačnije mjesto, kako bi svi koji žele mogli izaći na izbore bez problema, a onda i treće, upada u oči i njezin vlasnik – naime, Branko – Ferek Jambrek je kandidat na izborima, drži 13. poziciju na listi neovisnog kandidata Viktora Šimunića.
Nije u Hrvatskoj neuobičajena praksa da se u manjim mjestima, u nedostatku škola, društvenih ili vatrogasnih domova, za biračka mjesta odrede privatne kuće ili neke druge privatne nekretnine, no zabranjeno je da to bude u nekretnini kandidata na listi. Stoga smo Državnom izbornom povjerenstvu poslali sljedeći upit:

Koji su kriteriji za utvrđivanje biračkih mjesta u privatnim kućama, garažama i klijetima? Kako se uopće određuje čija će to kuća ili garaža biti? Određuje li se to za svake izbore ispočetka, ili se isti objekti koriste za više izbora? Dobiva li vlasnik privatne kuće ili drugog objekta koji je određen kao biračko mjesto neku naknadu za to i ako da, koliko? Smije li to biti kuća nekog tko je kandidat na nekoj od lista? Ako se utvrdi da je nekretnina koja je određena za biračko mjesto u vlasništvu nekog od kandidata na listama, koji su daljnji koraci – da li se biračko mjesto seli u drugu nekretninu, mora li se ona maknuti s liste, postoje li neke sankcije za kandidata, ako da koje?

Odgovorili su nam da biračka mjesta za provedbu izbora na području Republike Hrvatske određuju nadležna izborna povjerenstva za svoje područje, određuju se za svake pojedine izbore i o tome nadležna izborna povjerenstva donose zasebna rješenja.

– Prilikom određivanja biračkih mjesta mora se voditi računa o broju birača koji će na njima glasovati te dostupnosti i prostornoj udaljenosti biračkog mjesta. Biračka mjesta u pravilu se određuju u školama, društvenim domovima, vatrogasnim domovima i sl., međutim ako takvih objekata na području određenoga grada, odnosno općine nema u tom slučaju biračka mjesta se mogu odrediti i u privatnim kućama. Posebno napominjemo da biračko mjesto ne može biti određen u vjerskom objektu, objektu u vlasništvu, najmu, zakupu ili trajnom korištenju političke stranke ili kandidata koji sudjeluje na izborima. Naknada za najam kuća u svrhu određivanja biračkog mjesta za provedbu izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2024. je 90 eura – rekli su nam u DIP-u i uputili nas dalje na Općinsko izborno povjerenstvo u Radoboju, no očito su i oni poduzeli neke mjere, budući da je ubrzo nakon upita promijenjeno biračko mjesto u Gorjanima Sutinskim – sada je to umjesto klijeti Branka Fereka – Jambreka, privatna kuća Karoline Rukav.


Općinskom i izbornom povjerenstvu treće izborne jedinice postavili smo slična pitanja, a kako nam nekoliko dana nisu odgovarali na upit mailom, nazvali smo te su nam rekli da su i oni naš upit proslijedili u Varaždin, izbornom povjerenstvu treće izborne jedinice, no da su ubrzo i sami uvidjeli grešku te da je promijenjeno biračko mjesto iz klijeti Fereka – Jambreka u obližnju privatnu kuću. Drugih sankcija nema.

Gospođa Rukav rekla nam je u kratkom razgovoru da su je zvali iz Općinskog izbornog povjerenstva u ponedjeljak, da biračko mjesto u Gorjanima Sutinskim ne smije biti u klijeti Branka Fereka – Jambreka, budući da je on kandidat na listi te su je upitali bi li ona iznajmila kuću na dan izbora, u tu svrhu.

Zvuči simpatično

– Imam dio kuće prazan, pa sam pristala, naknada je 90 eura, zašto ne – rekla nam je pristupačna gospođa.
A kako je uopće došlo do situacije da se biračko mjesto mora mijenjati, pojasnio nam je sam Branko Ferek – Jambrek:

Branko Ferek – Jambrek

– Pa ta klijet je već bila biračko mjesto na prijašnjim izborima i kad su me zvali bi li mogla biti ponovno, ja sam rekao da ako bude trebalo, može, budući da je taj poziv stigao kad lista još nije bila složena. Kad smo složili listu, nazvao sam predsjednicu izbornog povjerenstva i rekao joj da sam ja kandidat te da bi to trebalo promijeniti. A što se tiče toga da Zagorci imaju izbore u klijeti, OK, možda se piše klijet, ali to je zapravo registrirana kuća za odmor, nije to baš mala klijetica. No evo, da, Zagorci su već birali u klijeti kad ja nisam bio kandidat na listi. Shvaćam da to može zvučati simpatično – zaključio je Ferek – Jambrek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba