Varaždinski župan Anđelko Stričak otvorio 'Rikićevo proljeće'

Dobiva li Novo Selo Podravsko status hrvatskog ‘Sela ruža’?

Objavljeno: 08.04.2024. zagorjeinternational

U organizaciji udruge ‘Slobodnjaki’ u Novom Selu Podravskom otvoreno je prvo ‘Rikićevo proljeće’, manifestacija posvećena hrvatskom glumcu Rikardu Brzeski, rodom upravo iz tog mjesta, koji je ostvario zapažene uloge u ‘Mejašima’, ‘Gruntovčanima’ te legendarnog Žnidaršića u filmu ‘Tko pjeva zlo ne misli’.

Prvo ‘Rikićevo proljeće’ otvorio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u nazočnosti načelnika Općine Mali Bukovec Darka Markovića.

– Novo Selo Podravsko, koje se nalazi u Općini Mali Bukovec je poznato po proizvodnji ruža. Međutim, od jučer je bogatije i za jednu manifestaciju ‘Rikićevo proljeće’ u spomen na glumca Rikarda Brzesku. Pretpostavljam da se svi ili barem mi stariji sjećamo nezaboravnih ‘Gruntovčana’, a on je u njima utjelovio lik Gabera Požgaja. Scene bakice koja je umrla pa se predomislila, proslave obljetnice vatrogasnog društva, licitaža trstike, Dudeka uposlenog u HŽ-u, njihovog pjevanja ‘tihe noći moje zlato spava…’ ostaju nezaboravne. Uvijek ih je ponovo lijepo gledati. To su scene koje uz seriju ‘Velo misto’ zasigurno ulaze u najbolja djela hrvatske kinematografije. Ali, osim podsjetnika na njih potrebno je i prisjetiti se svih tih velikana hrvatske povijesti. Stoga, hvala udruzi ‘Slobodnjaki’ na organizaciji ove manifestacije, a kad govorimo o samom mjestu prihvaćam prijedlog predsjednika udruge Dalibora Horvata i načelnika općine Darka Markovića da ga pretvorimo u ‘Hrvatsko Selo ruža’ – poručio je župan Stričak.

Zadovoljstvo manifestacijom izrazio je i načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković, istaknuvši pritom kako se članovi udruge ‘Slobodnjaki’ trude od dana osnivanja aktivno sudjelovati u uređenju i društvenom razvoju sela, čuvati materijalna i nematerijalna dobra, a time i doprinositi ugledu Novog Sela Podravskog te cijele Općine Mali Bukovec.

– Udruga je zaista aktivna, članovi organiziraju predstave, mnogobrojne sportske aktivnosti i izlete, uređuju i održavaju vanjske prostore poput igrališta i prostora oko društvenog doma, pomažu i uveseljavaju malim gestama one kojima je to potrebno – rekao je načelnik Marković te dodao kako uz sve to Novo Selo Podravsko ima najveći rasadnik ruža u Hrvatskoj, pa bi bilo zgodno da se kompletni centar naselja zasadi sa stotinama sadnica ruža te da se mjesto pretvori u ‘Hrvatsko Selo ruža’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba