Ukusne delicije u duhu tradicije

KRAPINA: Iduće subote slijedi 16. izdanje tradicionalne manifestacije “Babičini kolači” 

Objavljeno: 06.04.2024. zagorjeinternational

Šesnaesta po redu manifestacija “Babičini kolači” održat će se 13. travnja u 17 sati u sportskoj dvorani Srednje škole Krapini, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Branka Čaušević s kolačem Lješnjakova torta “Zagorka”.

Ovo natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko – zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

28 babica 

Za pobjedničku lentu natječe se 28 babica koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.

Ove godine babice će se natjecati pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci: Branko Čukelj, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala ‘Oblizeki’ i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.

“Izvorno zagorsko”

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom “Izvorno zagorsko”. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta, uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, a o tome će uz predsjednicu žirija Senku Jurina, folkloristkinju iz Zaboka, odlučivati i direktorica turističke zajednice grada Krapine Nedeljka Vodolšak te pjesnikinja i dopredsjednica udruge “Hrvatska žena” Marija Hlebec.

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.

Dodatni sadržaji

Dodajmo i da posjetitelji manifestacije ostvaruju 50 posto popusta na individualne ulaznice za Muzej krapinskih neandertalaca. Popust se ostvaruje preuzimanjem ‘ticketa’ na info pultu ispred sportske dvorane Srednje škole Krapina, a popust je moguće iskoristiti u subotu, 13. travnja od 14 do 17 sati. Također, Restoran ‘Kramberger’ je pripremio posebnu ponudu za sve posjetitelje manifestacije pod nazivom “Babičin obed” (krem juha od gljiva, Gajev odrezak, miješana salata i štrukli s preljevom od šumskog voća). 

Nakon manifestacije, posjetitelji mogu uživati u premijernoj predstavi Nenada Stažića “Pljuska” – urnebesna komedija koja pruža glumački poligon za ostvarenje sočnih i kreativno neodoljivih uloga. Predstava igra u Festivalskoj dvorani u Krapini s početkom od 20 sati u sklopu GFUK-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba