Samo pet minuta tišine

SVJETSKI DAN SLOBODE MEDIJA: Novinari pozivaju na ‘Pet minuta gromoglasne tišine’

Objavljeno: 03.05.2024. zagorjeinternational

U povodu Svjetskog dana slobode medija, koji se obilježava danas, Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članove, sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da u 11:55 sudjeluju u 25. simboličnoj akciji ‘Pet minuta gromoglasne tišine’. Iz Sindikata novinara Hrvatske kažu da se ove godine Dan slobode medija obilježava s gorčinom i strepnjom.

Novinari su glas bez kojeg javnost ne bi znala istinu

– Naše kolegice i kolege ginu svakodnevno u Ukrajini i Gazi, nemoćni smo zaustaviti strahote i možemo tek još jednom poslati poruku podrške i solidarnosti, još jednom ponoviti da su novinari glas bez kojeg javnost ne bi znala istinu, novinari nisu i ne smiju biti mete – poručuju.

Zalažu su se i za pravo na slobodan i pošteno plaćen rad te upozoravaju da su novinari i u svakodnevnom radu često mete prijetnji i napada.

– Novinari su izloženi prijetnjama, napadima, cenzuri i pritiscima od strane različitih političkih i korporativnih interesa, neutemeljenim SLAPP tužbama. Sloboda izražavanja se sužava, a novinarska neovisnost se često dovodi u pitanje. I upravo zato borba za slobodu medija postaje još važnija, ali i zahtjevnija – poručuju iz Sindikata novinara.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana slobode medija je kontinuirano promicanje načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije, kao i sjećanje na medijske djelatnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao. Ovaj dan služi i kao podsjetnik na mnoge medijske neslobode, zatvaranja novinara te ostale nedemokratske postupke prema medijima i medijskim djelatnicima u pojedinim dijelovima svijeta.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. na temelju odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz iste godine, a na preporuku Opće skupštine UNESCO-a iz 1991. godine. Kao dan obilježavanja odabran je 3. svibnja, datum usvajanja Windhoeške deklaracije o promicanju nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. koju su usvojili afrički novinari u gradu Windhoeku u Namibiji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba