"Konačno se više ne trebamo skrivati"

Trava je od danas legalna u Njemačkoj – pogledajte slavlje

Objavljeno: 01.04.2024. zagorjeinternational

Gomila razdraganih ljudi okupljenih kod Brandenburških vrata zapalila je džointe nešto iza ponoći kako bi pozdravila stupanje na snagu novog njemačkog zakona koji dekriminalizira kanabis, prenosi Index.

Nekoliko stotina vidno raspoloženih ljudi, od kojih su brojni plesali uz zvukove reggea glazbe, čekalo je s visoko podignutim upaljačima kako bi čim sat otkuca ponoć zapalili smotuljke marihuane. Pozornicu je ispred berlinske znamenitosti krasio golemi list marihuane.

“Konačno se više ne trebamo skrivati”

– Konačno se možemo pokazati. Ne trebamo se više skrivati – rekao je Henry Plottke, član Njemačkog udruženja konoplje (DHV). Za njega je novi zakon “olakšanje” jer ga se više ne smatra kriminalcem.

Pušenje kanabisa na mnogim javnim mjestima postaje legalno od 1. travnja.

Kakva su pravila?

Po zakonu, svatko u dobi od 18 godina i stariji može držati do 50 grama kod kuće i nositi maksimalno 25 grama vani. Pušenje trave dopušteno je tamo gdje to nije izričito zabranjeno. Zabranjeno je na igralištima, u školama, sportskim objektima, uključujući i nogometne stadione, objektima za djecu i mlade te unutar 100 metara od ulaza u te objekte.

Žestoka rasprava o dekriminalizaciji kanabisa godinama je bjesnila u Njemačkoj. Grupe liječnika izražavaju zabrinutost za mlade ljude, a konzervativni političari govore da će liberalizacija dodatno potaknuti upotrebu droga.

Konzervativci optužuju vladu

Simone Borchardt iz oporbenog konzervativnog CDU-a rekla je Bundestagu da je vlada inzistirala na svom “potpuno nepotrebnom, zbunjujućem zakonu” bez obzira na upozorenja liječnika, policije i psihoterapeuta.

No, ministar zdravstva Karl Lauterbach je rekao da trenutna situacija više nije održiva jer se broj potrošača u dobi između 18 i 25 godina udvostručio u posljednjih 10 godina.


Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba