STROJEVI OPET UTIHNULI: Izmuljivanju Trakošćanskog jezera taman se počeo nazirati kraj, a onda su radnici naišli na neočekivanu prepreku

TRAKOŠĆAN: Bager iskopao kosti vunastog nosoroga? Radovi obustavljeni do daljnjega!

Objavljeno: 01.04.2024. zagorjeinternational

Postoje načelno dobre, pa čak i fenomenalne vijesti, za koje, kad ih čujete, ne znate biste li im se veselili ili biste možda ipak radije zaplakali. Naime, radnici koji posljednje vrijeme intenzivno rade na izmuljivanju Trakošćanskog jezera, koje se otegnulo preko svih isprva predviđanih rokova, bagerom su u petak iskopali neobične kosti, za koje su prve analize potvrdile sumnje, te se ispostavilo da su naišli na paleontološko megaotkriće – kostur vunastog nosoroga! Ne treba dalje objašnjavati da zbog toga radovi na izmuljivanju turističkog bisera do daljnjeg – staju, barem sve dok daljnje analize ne potvrde nalaz sa stopostotnom sigurnošću.


Naime, pleistocen, geološka epoha koja obuhvaća razdoblje posljednjega ledenog doba kao i kasnoga kamenog doba, kad se moderni čovjek još uvijek borio za puko preživljavanje, bio je ujedno i vrijeme posljednjih divovskih životinja – megafaune. Pa tako u Gradskom muzeju Varaždin već postoji, dosad se mislilo, jedinstveni paleontološki nalaz vunastog nosoroga, no čini se da je sada, ovaj u varaždinskom muzeju, dobio partnera.

Kostur vunastog nosoroga (FOTO: Regionalni.com)

Fenomenalno otkriće, bez sumnje, još će više pomaknuti Hrvatsku prema vrhu na paleontološkoj karti svijeta, gdje je ionako na vrlo visokom mjestu, međutim, ono što se neće dopasti građanima i turistima – ispostavlja se da je dno Trakošćanskog jezera vrijedno nalazište te se neće tako brzo napuniti vodom.


Komentar smo potražili od djelatnice obližnjeg Lake bistroa Trakošćan, koji se nalazi tik uz jezero i koja je u petak svjedočila obustavi radova zbog neobičnog otkrića.

– Istina, sve se uskomešalo tada, ubrzo su utihnuli bageri i demperi te su stigli stručnjaci iz Zagreba koji su s velikim oprezom natovarili te kosti i odvezli ih. Veselili smo se konačno završetku radova i jezeru, međutim, sada smo dobili možda još i veću atrakciju tik do našeg bistroa. Zamislite samo, iznad nas takav dvorac, a odmah do veliko prapovijesno nalazište. Turistička lokacija koju jednostavno ne smijete zaobići – rekla nam je vidno uzbuđena djelatnica Lake bistroa Trakošćan.
Komentar smo zatražili i od Hrvatskih voda koje su investitor na izmuljivanju Trakošćanskog jezera te ćemo ga objaviti čim ga dobijemo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba