Policija upozorava oko paljenja Vuzmenki

VAŽNO: Loženje uskrsne vatre nije dozvoljeno ako je neorganizirano, a pogotovo ako je vjetrovito

Objavljeno: 29.03.2024. zagorjeinternational

Uskrsni običaji u Hrvatskoj su mnogobrojni i raznovrsni. No, koliko god je to kulturno bogatstvo lijepo, ipak neki običaji nisu bezazleni, ako se ne provode u skladu propisanih mjesta. Zbog toga je Policijska uprava varaždinska izdala priopćenje oko paljenja vuzmenki.

Najbolje i najsigurnije spaljivanje je spaljivanje na organiziran način uz obavezno vatrogasno dežurstvo vatrogasne postrojbe naselja u kojem se ista organizira. Loženje uskrsne vatre nije dozvoljeno ako je neorganizirano i ako je vrijeme vjetrovito. 

Lokaciju vuzmenke potrebno je odabrati na sigurnoj udaljenosti od gospodarskih i drugih objekata, stogova slame i sijena te drugih predmeta i nasada koje bi utjecaj topline mogao oštetiti. 

Kod samog paljenja, a zbog povećanih opasnosti za ljudsku sigurnost, dozvoljeno je spaljivanje samo poljoprivrednog, šumskog ili biljnog otpada bez dodataka zapaljivih tekućina ili drugih tvari radi boljeg gorenja. Spaljivanje otpada nebiljnog porijekla nije dozvoljeno. 

– Posebnu pažnju treba posvetiti djeci koja moraju biti pod nadzorom roditelja. Mole se svi građani koji će paliti vuzmenke da prilikom paljenja ne ugroze svoju i sigurnost drugih građana te sigurnost svoje i tuđe imovine – kazali su iz PU varaždinske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba